Održana manifestacija “Naše domaće, sada i ubuduće”

Naše domaće, sada i ubuduće- naziv je manifestacije održane u Osijeku na kojoj su posjetiteljima predstavljeni domaći proizvodi s oznakama kvalitete Hrvatske poljoprivredne agencije za meso, mlijeko i jaja sa hrvatskih farmi, med s hrvatskih pčelinjaka, kruh s hrvatskih polja i autohtoni hrvatski proizvodi zaštićeni u Europskoj uniji.

Istovremeno održane su radionice na kojima se govorilo o novim mogućnostima financiranja iz Programa ruralnog razvoja.  Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić sudjelovali su i na tzv. radnom ručku na kojem su zapravo promovirali domaće proizvode. Uz mjere iz PRR-a, ministar je predstavio i Zakon o poljoprivrednom zemljištu. Naglasio je kako sa svojim suradnicima obilazi hrvatske županije kako bi zainteresirane proizvođače informirao o raspolaganju s 2,4 milijarde eura iz Programa ruralnog razvoja, od čega su za više od 50 posto raspisani natječaji, a 30 posto i ugovoreno.

Župan Anušić je pozdravio održavanje manifestacije koja promovira domaće proizvode, trud i znanje naših ljudi u proizvodnji hrane. – U proizvodnji hrane možemo biti prvaci svijeta. Zato ovakve manifestacije treba pokazati i izvan granica Hrvatske – rekao je te dodao kako Osječko-baranjska županija nastoji olakšati rad poljoprivrednika, između ostaloga i s dva aktualna projekta. To su Regionalni distribucijski centar za voće i povrće te 14 sustava navodnjavanja od kojih je sustav u Baranji već u funkciji, a ostali će biti u naredne tri godine.