Održan “Turski dan u Dardi”

Udruga Đola organizirala je „Turski dan u Dardi” u suradnji s Turskim kulturnim centrom Yunus Emre. Otkako nema Tarda festa, a kako bi nastavili dobro posjećenu manifestaciju koja je na neki način postala zaštitni znak Darde, Udruga Đola organizirala je Turski dan.

Manifestaciju su otvorili turski veleposlanik u RH Yavuz Selim Kiran, predstavnici turske razvojne agencije Tika i voditelj Ureda Udruge Đola Mario Kuzman. Priređen je koncert tradicionalne glazbe izvođača Arslanbeka Sultanbekova, radionice tradicionalnog turskog streličarstva, kaligrafije, prezentacija likovne umjetnosti ebru, slikanja po površini vode, izrade okvira za slike s turskim motivima te druženje uz tursku kavu, čaj i baklavu s pistacijama.Brojni posjetitelji mogli su se fotografirati sa sultanom Sulejmanom i njegovom suprugom Hurem.

Galerija fotografija – Facebook

Temelji su postavljeni još 2016. godine ”Tarda festivalom glazbe, ruha i hrane”, kada je pokazano kako se može iskoristiti bogato povijesno naslijeđe turskoga doba u perivoju dvorca Esterhazy gdje je okupljeno nekoliko tisuća posjetitelja. Zamišljen je da priču veže na ostavštinu Sulejmana veličanstvenog, koji je dao sagraditi drveni most sa početkom na Maloj Đoli ispod dvorca i završavao u Tvrđi. Organizacija Tarda festa bila je na Udruzi za ruralni turizam Đola, a pomogla je turska razvojna agencija Tika.

Gradnja Sulejmanovog mosta trajala je dva i pol mjeseca uz velike napore 25.000 ljudi, a dan nakon završetka 26. srpnja 1566. godine, sultan Sulejman je iz Osijeka krenuo preko novoga mosta u Dardu. Na mjestu današnjeg dvorca, prema turskim zapisima, stajala je tvrđava sa džamijom i 4 minareta. Hrvatski ban Nikola Zrinski krajem siječnja 1664.napravio je veliki podvig i spalio dio veliki dio mosta i razorio Dardu. Tijekom povlačenja turske vojske iz svih hrvatskih krajeva 1686. godine Turci u povlačenju pale most. Most je spaljen u listopadu iste godine, a nakon 120 godine postojanja i danas privlači pozornost arheologa te institucija i udruga koje cijene i prepoznaju bogatu baranjsku povijest. Tijekom svibnja 2008.g. prilikom čišćenja ribnjaka od strane djelatnika općine Darda uz barokni dvorac Esterhazy u Dardi, zajedno s muljem su izvađeni i drveni stupovi. Osječki stručnjaci su nakon dojave pretpostavili su to ostaci čuvenog “Sulejmanova mosta”. U srpnju 2009. g. arheolozi Hrvatskog restauratorskog zavoda proveli su terenska istraživanja na prostoru ribnjaka, na poziciji pretpostavljene lokacije sjevernog, završnog dijela „Sulejmanovog mosta“. Radiokarbonska analiza uzoraka pilona uzetih in situ pokazala je da drveni piloni potječu iz vremena između 1440. i 1650.g., što generalno odgovara vremenu nastanka mosta. Nakon usporedbe geodetskih planova napravljenih tijekom istraživanja s kartama iz 17. i 18. stoljeća koje bilježe postojanje navedenog mosta, uočeno da njegov smjer pružanja odgovara poziciji Sulejmanovog mosta,, odnosno njegov početak je na Maloj Đoli neposredno ispod Dvorca Esterhazy.