Odlična proračunska transparentnost Belog Manastira i većine baranjskih općina

Institut za javne financije predstavio je rezultate osmog ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna svih 576 hrvatskih regionalnih/lokalnih jedinica. Prosječna proračunska transparentnost – mjerena brojem proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama županija, gradova i općina – iz godine u godinu se popravlja, te u ovom ciklusu iznosi 4,5 od mogućih 5.

Najvišu razinu proračunske transparentnosti, ocjenu 5, dobile su sve županije u Republici Hrvatskoj, a s istom, najvišom ocjenom, ocijenjena je transparentnost grada Belog Manastira i općina Bilje, Draž, Popovac i Jagodnjak. Ocjenu manje za transparentnst (4) dobile su općine Kneževi Vinogradi i Petlovac, dok je ocjenom 3 ocijenjena transparentnost općina Darda i Čeminac.

U odnosu na 2021. godinu s 4 na 5 transparentnost su poboljšale općine Bilje i Petlovac, a Općina Čeminac s ocjene 2 na 3. Kneževi Vinogradi su smanjili ocjenu transparentsnoti s 5 na 4, dok Darda dvije godine zaredom pada za po jednu ocjenu. Beli Manastir ocjenu 5 za proračunsku transparentnost drži od 2019. godine, a godinu ranije, 2018. godine, ocjenjen je s 2.

Naravno, sama objava dokumenata ne znači apsolutnu transparentnost, no smatra se prvim korakom k višim razinama transparentnosti neophodnim za sudjelovanje građana u proračunskom procesu i kontroli prikupljanja i trošenja javnih sredstava.

Institut za javne financije već godinama analizira proračunsku transparentnost svih županija, gradova i općina. Proračunska transparentnost podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive proračunske informacije. Na temelju njih građani se mogu angažirati i, između ostalog, pokušati utjecati na efikasnost prikupljanja i trošenja proračunskih sredstava, odgovornost Vlade i vlasti lokalnih jedinica, kao i na smanjenje mogućih koruptivnih radnji.

U ovom se istraživanju proračunska transparentnost mjeri brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama lokalnih jedinica, a to su:
• izvještaj o godišnjem izvršenju proračuna za 2020.;
• izvještaj o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2021.;
• prijedlog proračuna za 2022.;
• izglasani proračun za 2022.;
• proračunski vodič za građane za 2022.

Kako bi dobiveni rezultati bili što dostupniji i pregledniji, Institut je objavio interaktivnu kartu koja prikazuje stanje u svim županijama, gradovima i općinama.