Odigrano 197 predstava

Dječje kazalište Branka Mihaljevića u sezoni 2018./2019. uspješno je ostvarilo sve svoje planirane aktivnosti. Prema predviđenom programu izveli su planirane premijerne naslove, obnove, reprize, manifestacije i brojna uspješna gostovanja.

U sezoni 2018./2019. godini ansambl Dječjeg kazališta realizirao je četiri premijerne predstave (Pingvini ne znaju ispeći kolač sa sirom, Nezaboravak, Pepeljuga, Pliva patka preko Drave) i tri obnove (Tobija, Božićni kolačići i Uspavanka za mišića), a na programu su imali i 13 repriznih naslova iz prošlih sezona. Ukupno su odigrali 274 predstave iz premijernog i repriznog programa, te produkcije Baletnog studija; Dramskog studija za srednjoškolce, plesne igraonice “Početnice” i Dramskog studija za osnovnoškolce.
Naše je predstave u protekloj sezoni pogledalo gotovo 65 000 gledatelja. U Dječjem kazalištu izvedeno je 197 predstava, a na gostovanjima izveli smo njih 77.

Najviše su puta izvedene predstave: obnovljeni “Božićni kolačići” (48), naša blagdanska predstava koju izvodimo uoči Božića, naša premijerna predstava „Pingvini ne znaju ispeći kolač sa sirom“ (38) i naša  koprodukcijska uspješnica “Crvenkapica” (34).
U Kazalištu su održane i tradicionalne manifestacije Djeco kazalište vas zove, Zimske radosti i Noć kazališta, ali i 27. SLUK, te nova kazališna manifestacija Grada Osijeka Kazališni maraton.

Posebno smo ponosni na organizaciju 27. Susreta lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske koja je u Osijeku okupila preko 300 sudionika i prikazala ponajbolja ostvarena u hrvatskome lutkarstvu u posljednje dvije godine.

27. Susret lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske održan je u Osijeku nakon četiri godine od 29. svibnja do 2. lipnja 2019. U četiri je dana odigrano 17 predstava, 13 u natjecateljskoj konkurenciji i 4 u off programu. Postavljene su i četiri izložbe: izložba 90 godina UNIMA-e – Lutke osvajaju Hrvatsku 1920.; izložba 60 lutkarskih sezona osječkog malog kazališta, izložba studenata Akademije za umjetnost i kulturu – Odsjeka za kreativne tehnologije, te izložba slovačkog umjetnika Miroslava Duše Tajanstveni svijet lutaka. Postignuto je umrežavanje i kreativna i intelektualna razmjena vezana uz kazalište – kroz razgovore, radionice, izložbe, predstave na festivalu, domaćinstvom SLUK-a ukazano je na iznimnu važnost lutkarstva kao grane umjetnosti za Osijek i Osječko baranjsku županiju. Osobito je važno naglasiti iznimnu suradnju s Akademijom za umjetnost i kulturu u pripremi i realizaciji SLUK-a, budući da su brojni studenti i profesori sudjelovali u programima i time sadržajno obogatili jedan od najvažnijih lutkarskih festivala u zemlji. Gledateljima, sudionicima, a osobitno djeci ponuđeni su novi kazališni sadržaji, predstave, izložbe. Stručni ocjenjivački sud u sastavu Teodora Vigato, Nina Mitrović, Jasmina Pacek, Maja Lučić Vuković i Davor Bobić, te Dječji prosudbeni odbor Ana Lučenčić, Veronika Šuster, Franka Smoje, Bartol Čačić i Eva Getoš između 13 predstava u konkurenciji odabrao je najbolje i dodijelio ukupno 12 nagrada. Uz to nagradu za ukupnu likovnost predstave “Branko Stojaković” tradicionalno je dodijelilo Kazalište lutaka Zadar, dok je Odsjek za povijest hrvatskog kazališta HAZU dodijelio Povelje promicanje hrvatske književnosti na lutkarskoj sceni. SLUK je završen dodjelom nagrada i svečanim zatvaranjem u subotu 1. lipnja. Igor Elek, majstor rasvjete Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića dobio je priznanje za dugogodišnji rad u lutkarstvu koji dodjeljuje Organizacijski odbor SLUK-a.

Gostovali smo na brojnim festivalima u zemlji i inozemstvu, uobičajeno naše su predstave izabrane za sve značajnije hrvatske festivale kao što su: 21. Susret profesionalnih kazališta za djecu i mlade HC Assitej Čakovec, III. International festival of puppet theatre DNIPROPUPPETFEST – 2018., 12. Hrvatsko natjecanje plesača suvremenog plesa „Mia Čorak Slavenska“ Zagreb, 18. Požeški plesokaz, Požega, 16. TREPS Susreti plesnih grupa Zagreb, 21. Susreti Profesionalnih kazališta za djecu i mlade HC Assitej Bjelovar, 10. Međunarodni kazališni festival za djecu „ZajeČAR“, Zaječar Srbija, 21. Međunarodni festival Dječjih kazališta „Maslačak“ Sisak, 8. Dječji kazališni festival Beli Manastir, 59. Međunarodni dječji festival Šibenik, Vukovarsko lutkarsko proljeće.

Nagrade i priznanja:  na 21. Susretu profesionalnih kazališta za djecu i mlade hrvatskog centra Assitej Edi Ćelić dobitnik je nagrade za glumačko ostvarenje za ulogu Francoisa u predstavi “Zašuti” Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića i Kazališta Oberon iz Koprivnice u režiji Damira Mađarića.

Na 10. Međunarodnom kazališnom festivalu za djecu „ZajeČAR“, koji se održava u Narodnog pozorišta Timočke Krajine “Zoran Radmilović” Zaječar nagrada za najboljeg glumca pripala  je Marijanu Josipoviću, za ulogu Vuka u predstavi „Crvenkapica“ čiju režiju potpisuje Vladimir Andrić, a koja je nastala u koprodukciji Gradskog kazališta “Joza Ivakić” Vinkovci i Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka.

Na Osječkome ljetu kulture premijerno smo izveli predstavu Pavla Pavličića Trojica u Trnju u režiji Nikole Zavišića, s kojom i započinjemo novu sezonu 2019./2010. A zahvaljujući Gradu Osijeku i Osječkome ljetu kulture potpuno je uređeno i obnovljeno pročelje Kazališta na kojemu je umjetnica Marina Mesar – OKO naslikala mural.

Ravnatelj
Ivica Lučić, dipl.iur.