„Očevo krilo možemo prerasti, ali srce nikad!”

Dan očeva u Hrvatskoj obilježava se na spomendan svetog Josipa 19. ožujka. U svijetu se Međunarodni dan očeva obilježava u lipnju, jer je definiran trećom nedjeljom u lipnju, a ne određenim datumom. Dan očeva, bilo da ga slavite u ožujku ili lipnju salvi se kako bi se prepoznao i obilježio doprinos očeva i značaj očeva u životima djece. Na taj dan se slavi očinstvo i ono što ga obilježava.

S jedne strane Dan očeva je prilika da se podsjeti i zahvali očevima na njihovoj ulozi koju imaju u odgoju djece, a s druge strane ovaj dan je zamišljen i da se očevi osvrnu i preispitaju svoju ulogu prema obitelji, posebno prema djeci. Na ovaj dan djeci se obično naglašava koliko trebaju biti zahvalna svojim roditeljima, posebno očevima za sav trud, a očevima se predlaže da razmisle o svome očinstvu i pronađu načine gdje se mogu još poboljšati.

Dan očeva slavi se posebnim priredbama u župama, u vrtićima djeca sa svojim odgojiteljicama izrađuju čestitke ili prigodne priredbe za očeve, ali i u obiteljima gdje pojedine obitelji obilježavaju ovaj dan, svaka na svoj način.

Iako se na ovaj dan motivira očeve da obilježe Dan očeva, nažalost entuzijazam vezan uz Dan očeva nije ni približno velik kao za Majčin dan. Čak su sredinom prošlog stoljeća postojale inicijative da se Dan očeva i Majčin dan spoje u jedan praznik, te zamijene s nazivom Dan roditelja, to se nije desilo, te su se Dan očeva i Majčin dan nastavili obilježavati u različito vrijeme.

„Očevo krilo možemo prerasti, ali srce nikad!”

Svim očevima želimo Sretan dan očeva!

Foto :Pixabay