Obradom pjesme ”Ne odustajem” pružili podršku ženama s metastatskim rakom dojke

Skladbu su, u obradi Nikše Bratoša, otpjevale mlade pjevačke zvijezde: Eni Jurišić, Nika Turković, Mia Dimšić i Antonela Đinđić, a spot je režirao Borna Hržina.GIBONNI

Uz pjevačice, u spotu  sudjeluju i žene s metastatskim rakom dojke i članice Udruge NISMO SAME.

Nikša Bratoš otkrio je da je kampanju posvetio svojoj mami Ani, kojoj je rak dojke dijagnosticiran 1989. godine, a danas joj je 91. godina.

Liječnici su mami nakon dijagnoze davali još dva mjeseca života, smatrali su je doslovce otpisanom, ali se ona kao veliki borac i nepopravljivi optimist izborila i pobijedila sve nedaće”, rekao je Bratoš.

Pjevačica Antonela Đinđić pjesmu je posvetila svojoj baki Jasni koja je 2011., u 69. godini života, preminula od posljedica zloćudne bolesti.

U Hrvatskoj svake godine skoro tisuću žena oboli od metastatskog raka dojke. Samo je u 2020. godini, prema najnovijim podacima, od raka dojke ukupno oboljelo 2894 žena, od kojih je, sukladno pojavnosti, oko 30 posto s metastatskim stadijem bolesti.

Upravo je njima posvećena kampanja „Ne odustajem”,  prva ovakva kampanja u Hrvatskoj koja se bavi metastatskim rakom dojke, a pokrenuta je u suradnji s Udrugom NISMO SAME, uz podršku udruga Onkoput, Sve za Nju i Europa Donna. Danas je prerasla u inicijativu sustavne pomoći ženama s metastatskim rakom dojke.

Trenutak kada žena dobije dijagnozu metastatskog raka dojke jedan je od najtežih u njenom životu, u kojem se sve mijenja. Ona tada želi postaviti tisuću pitanja svome liječniku, ali ne postavlja nijedno, jer je u šoku. Upravo radi toga ova inicijativa ima za cilj educirati i informirati žene s metastatskim rakom dojke te ih osnažiti i ohrabriti da razgovaraju sa svojim liječnicima o izboru terapije, eventualnim nuspojavama, ishodima liječenja i kvaliteti života. Jer upravo zahvaljujući novim, suvremenim terapijama pacijentice mogu dugo i kvalitetno živjeti. U posljednjih 20 godina vrijeme preživljenja s metastatskim rakom dojke znatno se produžilo zahvaljujući napretku medicine, ali prostora za napredak još uvijek ima, upravo u području boljeg praćenja ishoda liječenja.

”Liječenje uznapredovalog raka dojke može se opisati kao zahtjevna utrka u kojoj nema odmora niti predviđanja koliko će trajati. Stoga je izuzetno važno primijeniti multidisciplinarni pristup koji uključuje optimalno korištenje svih modaliteta liječenja, praćenje ishoda liječenja, psihološku pomoć, dobru suradnju s liječnicima obiteljske medicine i podršku obitelji”, istaknula je dr. sc. Ana Tečić Vuger  s Odjela za liječenje raka dojke Zavoda za internističku onkologiju Klinike za tumore, KBC-a Sestre milosrdnice. Upozorila je da je zbog svega izuzetno važno imati mehanizme učinkovitog praćenja ishoda liječenja.

„Zaista smo ponosni na ovu kampanju koju provodimo već drugu godinu zaredom. Osobito nam je drago što su važnost inicijative prepoznale i osobe iz hrvatskog javnog života, te nam pružile veliku podršku. Naša inicijativa prvenstveno ima za cilj osnaživanje žena u njihovoj borbi s metastatskim rakom dojke te su upravo one najveća vrijednost ove kampanje čije su ispovijesti nadahnuće i pokretač da nikada ne odustaju“, naglasila je Ivana Kalogjera, predsjednica Udruge NISMO SAME, koja je nositelj  inicijative.

Osim žena s metastatskim rakom dojke, inicijativa okuplja i njihove bližnje kojima se želi poslati poruka nade i podrške u trenutku kada su svi zajedno suočeni s činjenicom da je došlo do napredovanja bolesti.