Međunarodni dan obrazovanja

Generalna skupština Ujedinjenih naroda usvojila je 24. siječnja kao Međunarodni dan obrazovanja, kojim se slavi uloga obrazovanja za mir i razvoj te u svrhu isticanja i promicanja bitne uloge obrazovanja u ljudskom i društvenom razvoju.

O važnosti obrazovanja

Obrazovanje mora postati ključna tekovina dostupna svima, cjelovito i lišeno svake ideološke kolonizacije. Poučavanje o vrijednostima ne može biti izolirano od društvenog konteksta u kojem djeluje. Obrazovanje se temelji na vrijednostima i nema odgoja i obrazovanja bez vrijednosti.

”Bez uključivog i pravednog kvalitetnog obrazovanja i cjeloživotnih mogućnosti za sve, zemlje neće uspjeti u postizanju ravnopravnosti spolova i razbijanju kruga siromaštva koji zapostavlja ostavlja milijune djece, mladih i odraslih”, poručuje UNESCO.

Brojke koje navode možda jesu frapantne, ali moramo biti svjesni da danas u svijetu 262 milijuna djece i mladih još uvijek ne pohađa školu; 617 milijuna djece i adolescenata ne poznaje temelje matematike; manje od 40% djevojaka u podsaharskoj Africi završilo je nižu srednju školu, a oko 4 milijuna djece izbjeglica napustilo je obrazovanje. Njihovo pravo na obrazovanje se krši i to je neprihvatljivo. Kako svijet obilježava prvi Međunarodni dan obrazovanja, UNESCO poziva vlade i sve partnere da univerzalno kvalitetno obrazovanje učine vodećim prioritetom.

Obrazovanje je ljudsko pravo, javno dobro i javna odgovornost.
Obrazovanjem postajemo bolji.

Izvor: narod.hr