Obnova domova zdravlja uz korištenje 85% bespovratnih sredstava

Župan Ivan Anušić potpisao je ugovore s izvođačima radova koji će u okviru projekta „Dostupnija primarna zdravstvena zaštita na području Osječko-baranjske županije“ izvoditi infrastrukturne radove na zgradama domova zdravlja u Đakovu, Donjem Miholjcu i Belom Manastiru.

Radove u Domu zdravlja Beli Manastir izvodi tvrtka Emax d.o.o. iz Osijeka, u Domu zdravlja Đakovo tvrtka Iver d.o.o. iz Čepina, dok Dom zdravlja Donji Miholjac radi Zitex-ZB d.o.o. Donji Miholjac. Potpisan je i ugovor o nabavi usluga nadzora i kontrole nad izvođenjem infrastrukturnih radova s tvrtkom Expert d.o.o. Našice, a u tijeku su postupci javne nabave za izvođenje radova u domovima zdravlja Našice i Osijek.

– Današnjim potpisivanjem ugovora nastavlja se projekt „Dostupnija primarna zdravstvena zaštita na području Osječko-baranjske županije“, ukupne vrijednosti 23.899.295,09 kuna. Iznos bespovratnih sredstava koji financira Europska unija je 20.029.166,70 kuna (85 %), Ministarstva regionalnog razvoja  i fondova EU 2.474.191,18 kuna, a ostatak od 1.395.937,21 kuna sufinancira Osječko-baranjska županija. To su izuzetno kvalitetni projekti EU, a svih pet županijskih domova zdravlja obnovit će se i građevinski i dijagnostičkom opremom. Posebno naglašavam Dom zdravlja u Đakovu gdje će se bivše rodiliše prenamijeniti u više specijalističkih ordinacija koje će vrlo brzo početi s radom – rekao je župan Ivan Anušić prilikom potpisivanja ugovora.

Pročelnica Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove Europske unije Nataša Tramišak dodaje kako je rok za izvođenje radova 10 mjeseci. Ovim projektom, između ostaloga, prilagodit će se zdravstvene ustanove potrebama na terenu, osigurati bolja dostupnost usluga pacijentima s invaliditetom ili posebnim potrebama, povećat će se racionalnije korištenje energenata, a prenamjenom prostora omogućiti potrebne zdravstvene djelatnosti.