Obnavlja se “spust” u Batini, obilazak tenkovskom cestom

Radovi na obnovi kamene ceste koja vodi prema „brdu“ u Batini predstavlja investiciju od približno 1,5 milijuna eura, započeli su prije početkom lipnja nakon 11 godina lobiranja, piše mađarski list Kepes Ujsag.

Svi koji žele doći do Batine mogu ići tenkovskom cestom, a do spomenika, caffe bara ili do vikendica na brdu imati će kružni povratak preko Zmajevca. Kameni put, kako ga zovu Mađari u Baranji, zatvoren je početkom lipnja i mogu mu prići samo oni koji žive tamo.

U Batini je trenutno u tijeku nekoliko velikih projekata.

Jako sam zadovoljan što se nešto pokrenulo, za što lobiramo više od jednog desetljeća. Tijekom radova podići će se kamene kocke, obnoviti temelje ceste, izgraditi će se odvodi oborinskih voda i razgovaramo i o priključenju na kanalizacijsku mrežu. Na novi put će se ponovno ugraditi kamene kocke, jer ovaj spust je jedan od zaštitnih znakova Batine, s druge strane drugačija cesta ne bi zadovoljila zahtjeve – rekao je za Kepes Ujsag Šandor Šipoš, zamjenik načelnika Općine Draž.

Ukupna vrijednost projekta je 1,5 milijuna eura, od čega je milijun eura osigurala Županija Osječko-baranjska. Planirani završetak radova je kraj godine, ali već sada se može pretpostaviti kašnjenje, stoga se najmanje šest mjeseci brdu u Batini mora prilaziti preko Zmajevca.

Tekst i foto: KepesUjsag
Prijevod: Izabela Šegota