Obilježen svjetski dan vode u Parku prirode Kopački rit

Povodom svjetskog dana voda predavanje o upravljanju i hidrologiji u PP Kopački rit održao je Vlatko Rožac, viši stručni savjetnik biolog/ekolog.

Obilježavanju Dana voda pridružili su se studenti Sveučilišnog diplomskog studija Zaštita prirode i okoliša s Odjela za biologiju Sveučilišta J.J. Strossmayera iz Osijeka.

Svjetski dan voda obilježava se 22. ožujka od 1993. godine kada je na konferenciji Ujedinjenih naroda donešena odluka o obilježavanju s ciljem podizanja svijesti o važnosti očuvanja vodenih resursa i uvažavanju činjenice da oko 2 milijarde ljudi trenutno živi bez pristupa sigurnoj vodi. UN naglašava temu vode kroz sva glavna fokusna područja i potiče na aktivnosti koje vode ka ostvarenju održivog upravljanja vodenim resursima.

Ove godine u fokusu su podzemne vode, a uz slogan „Učinimo nevidljivo vidljivim“ ističe se kolika je njihova važnost. Unatoč činjenici da ih ne vidimo, njihov je učinak vidljiv svugdje. Gotovo sve tekuće slatke vode svijeta su podzemne vode i osnova su opskrbe vodom za piće, za sustav odvodnje, poljoprivredu, industriju i ekosustave. 

Podzemne vode su vode koje se nalaze pod zemljom, u vodonosnicima, koji su geološke formacije stijena, pijeska i šljunka i u stanju su zadržati vodu. U mnogim područjima podzemne se vode prekomjerno koriste, iz vodonosnika se zahvaća više vode nego što se u njima obnavlja putem kiše i snijega. Onečišćenje podzemnih voda veliki je problem za čije rješenje mogu biti potrebna desetljeća, čak i stoljeća. Uz pogoršanje klimatskih promjena, podzemne vode postajat će sve važnije.

Kopački rit, kao jedno od najbolje očuvanih poplavnih područja u Europi, veliki je prirodni rezervoar i pročistač podzemnih voda. Močvarna područja zadržavaju i talože nanose te neutraliziraju štetne tvari i, ovisno o količini podzemne i površinske vode, otpuštaju ili zadržavaju vodu. Pročišćena močvarna voda prodire ponovo u podzemlje odakle se u konačnici dobiva kvalitetna voda za piće.

Foto : FB profil Kopački rit