Obilježen Dan sjećanja na žrtve holokausta

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta položeni su vijenci pred spomenikom „Majka i dijete“ u Parku Oscara Nemona u Osijeku. Obilježavanje je održano u organizaciji Židovske općine Osijek, a vijence su položili zamjenik župana Mato Lukić, zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka Jasenka Crnković, zamjenica predsjednika Židovske općine Osijek Biljana Majnik Papo te predstavnici UHDDR „Sveti Rok“ Osijek.

Polaganjem vijenaca odajemo počast svim žrtvama holokausta, a današnji je dan prigoda da osvijestimo sebe i čitavo čovječanstvo kako se ovakav strašan zločin ne bi nikada ponovio. Nažalost, svjedoci smo da su se slične strahote dogodile i u Hrvatskoj u nedavnoj povijesti, međutim na nama je sada da educiramo mlađe naraštaje i učimo ih pravim vrijednostima – kazao je zamjenik župana Mato Lukić.

Zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka Jasenka Crnković naglasila je kako ovaj datum nikako ne smijemo zaboraviti.

Mi kao društvo moramo preuzeti odgovornost u odgoju djece i mladih promicanjem mira, nenasilja i ljubavi kako se slični događaji nikada ne bi ponovili. Samo takvim pristupom osigurat ćemo da oni odrastaju u mirnijem, ljepšem i sigurnijem svijetu – rekla je Crnković.

Članica Židovske općine Osijek Paula Rem osvrnula se na važnost društvenog napretka i osude zločinačkih režima.

Želim vjerovati da je društvo vrlo napredno i da smo došli daleko od stereotipa iz prošlosti, iako je antisemitizam i dalje prisutan u društvu, baš kao i negiranje ili umanjivanje zločina koji su se dogodili. Zato je važno obilježavati ovakve i slične datume, obrazovati mlade ljude, prisjećati se onoga što se dogodilo i prihvatiti odgovornost za povijesne događaje – istaknula je Rem i dodala da holokausta nisu bili pošteđeni ni osječki Židovi kojih je prije II. svjetskog rata bilo nekoliko tisuća u gradu, a danas ih je oko 150.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta obilježava se 27. siječnja, odnosno na dan kada je 1945. godine Crvena armija oslobodila najveći nacistički koncentracijski logor Auschwitz u Poljskoj. Donošenjem Rezolucije o danu sjećanja na holokaust, Ujedinjeni narodi su 2005. godine 27. siječnja proglasili Danom sjećanja na sve žrtve holokausta. Taj se dan obilježava nizom edukativnih, mirovnih, kulturnih i političkih aktivnosti kojima se odaje počast žrtvama holokausta tijekom Drugog svjetskog rata, podiže svijest o prevenciji genocida i doprinosi ostvarenju ciljeva UN-ove Rezolucije o danu sjećanja na holokaust.