Obilježen blagdan Velike Gospe u Popovcu

Brojni su hodočasnici i ove godine blagdan Velike Gospe obilježili odlaskom u jedino baranjsko marijansko svetište. U sve tištu Gospe Lurdske u Popovcu okupio se veliki broj vjernika, među njima i čelnici baranjskih općina, te Grada Belog Manastira. Nakon okupljanja ispred crkve Sv. Josipa u Popovcu, vjernici su krenuli procesijom prema svetištu Marije Lurdske gdje je u 11 sati služena Sveta misa.

Podsjećano, prošle je godine oko svetišta bila postavljena najveća krunica na svijetu, duga 500 metara i polegnuta u obliku Baranje, a u nizanju 59 golemih zrna sudjelovalo je cijelo selo.

Svetište je smješteno oko tri kilometra od Popovac. Iako nema preciznih pisanih tragova o gradnji, usmena predaja kaže kako je sve počelo tijekom Prvog svjetskog rata, 1916. godine. Tada je popovački župnik pozvao vjernike da prikupe novac i kupe kip Gospe Lurdske. Postoje priče da je ideja nastala u glavi mlade Popovčanke čiji je muž otišao u rat i nije se dugo javljao. Kada je svetište izgrađeno navodno se živ vratio kući premda su ga svi već pokopali.

Foto: Facebook/Općina Popovac