Kroz novu fazu projekta ”Zaželi” osigurana skrb o 2.977 starijih osoba na području Osječko-baranjske županije

U okviru Poziva „Zaželi – prevencija institucionalizacije“ ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić uručio je ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava predstavnicima 31 jedinice lokalne samouprave, udruga i institucija s područja Osječko-baranjske i Virovitičko-podravske županije. Na događaju održanom u sjedištu Osječko-baranjske županije u Osijeku sudjelovali su također potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar, a sve nazočne pozdravio je obnašatelj dužnosti župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić.

Ukupna vrijednost uručenih ugovora iznosi 30,3 milijuna eura, s tim da se 24 ugovora odnose na korisnike s područja Osječko-baranjske županije, a njihova vrijednost je 24,7 milijuna eura. Realizacijom ugovora zaposlit će se ukupno 633 osobe koje će u narednih 30 do 36 mjeseci pružati usluge potpore i podrške za ukupno 3.718 osoba starijih od 65 godina ili osobama s invaliditetom. Od tog broja čak 2.977 osoba su s područja Osječko-baranjske županije, koja prednjači među hrvatskim županijama u pripremi i provođenju nacionalne strategije transformacije i deinstitucionalizacije socijalnih usluga.

Projekt „Zaželi“ je jedan od najboljih socijalnih program u Republici Hrvatskoj i zbog toga smo odlučili kroz ovaj poziv napraviti program koji će trajati tri godine, a ne isprekidano kao do sada. Naš zadatak je da osobama koje žive u samačkim domaćinstvima ili su na listi čekanja za smještaj u instituciju osiguramo primjerenu skrb sredstvima iz Europskog socijalnog fonda i iz državnog proračuna. Ministarstvo će do kraja godine u suradnji s županijama izraditi županijske socijalne planove koji trebaju detektirati potrebe na terenu i uključiti sve korisnika te mapirati mrežu socijalnih usluga kako bismo točno znali u kojem broju ova usluga treba biti pružana u narednom razdoblju. Želim zahvaliti svim prijaviteljima, jer njihovo iskustvo i dosadašnja provedba su bili argument zašto smo osigurali dodatnih 400 milijuna eura i gotovo u svim jedinicama lokalne samouprave nastavimo pružati ovu uslugu. Započeli smo proces deinstitucionalizacije da smanjimo priljev starijih osoba u domove i osiguramo kvalitetniju alternativu usluge skrbi u kući. Upravo zbog potrebe deinstitucionalizacije, krajem ljeta prošle godine Vlada RH je donijela odluku o dodatnih 50 milijuna eura za izgradnju centara za starije sobe u svim prijavljenim županijama, pa će se ove godine početi graditi 18 takvih centara. Kroz centre će se osigurati pomoć u kući, poludnevni boravak te dostava obroka u samačka domaćinstva – rekao je Marin Piletić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić slaže se s tvrdnjama da je projekt odličan.
Projekt je zaista o odličan, pa i najbolji ikada u sustavu socijalne skrbi jer prevenira institucionalizaciju, što je nacionalni plan i strategija u skladu sa smjernicama EU, a osim skrbi za starije i nemoćne osobe, projekt donosi i zapošljavanje velikog broja osoba. Do sada su projekti trajali 10 do 12 mjeseci, a sada 36 mjeseci te zahvaljujem nadležnom Ministarstvu, ministru Marinu Piletiću i Vladi RH što je i ovaj projekt zaživio, kazao je.

– Zadnjih godina govori se o nacionalnoj strategiji transformacije i deinstitucionalizacije socijalnih usluga, a ovo je odlučna prilika da se smanji ulazak u te ustanove, no to ne bi bilo moguće bez ovakvih programa i razvijenih usluga izvan institucija. Na području Osječko-baranjske županije imamo izvrsnu suradnju s udrugama civilnog društva koje rade upravo takve i slične preventivne programe ne samo za osobe starije životne dobi nego i za djecu i mladež, a sve u cilju kako bi se smanjio ulazak u institucije. Zato će takvi projekti u svrhu prevencije institucionalizacije biti uvršteni u socijalni plan naše županije – kazao je Lukić.

Podsjetio je kako je prošle godine Osječko-baranjska županija bila pilot projekt te je zajedno s resornim ministarstvom izradila metodologiju na temelju koje je nastao i pravilnik Ministarstva za izradu nacionalnih strategija, a do ove kraja godine na tom temelju su sve županije u RH dužne napraviti svoj socijalni plan.

Hrvatski zavod za zapošljavanje je sukreator ovog programa. Od 2017. godine smo potpisali više od 1.000 ugovora putem kojih je zaposleno više od 20.000 žena koje skrbe o oko 80.000 osoba. Program ima višestruke ciljeve kao i naši drugi programi aktivne politike zapošljavanja. Provedbom aktivne politike zapošljavanja, samo na području Osječko-baranjske županije do su uložena 104 milijuna eura, a programe je koristilo 28.000 osoba. Riječ je, između ostalog i o programima očuvanja radnih mjesta, pa u kontinuitetu bilježimo pad nezaposlenosti i stabilnost na tržištu rada. Cilj nam je aktivirati domaću radnu snagu čemu služi i projekt Zaželi – rekao je Ante Lončar, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Općina Bizovac ulazi u 4. fazu projekta „Zaželi“ s kojim smo izuzetno zadovoljni kao lokalna samouprava. Zadovoljni su isto tako naši korisnici i svi koje smo do sada zapošljavali, a zaposlili smo 25 žena koje su se brinule za ukupno 150 korisnika. U jednom trenutku je to bila mala brojka, pa je Općina doplatila potrebni iznos. Smatram da program treba postati trajan, ne samo godinu, dvije ili tri jer na terenu su takve potrebe. Na području Općine Bizovac imamo oko 200 socijalno ugroženih obitelji, a isto toliko bolesnih i nemoćnih osoba, kao i napuštenih. U zadnje vrijeme pojavljuje se i potreba skrbi za starije osobe koju se djeca napustila jer su otišli raditi u inozemstvo, rijetko kada se vraćaju i posjećuju roditelje, pa općina brine i o tomu. U četvrtoj fazi projekta, koju smo nazvali „Zaželi bolji život u Općini Bizovac“, svi koji su se do sada javili bit će uvršteni u program, a osobito mi je drago što ćemo ponovno zaposliti 25 žena koje će raditi na rok od 36 mjeseci. Investicija je vrijedna 1,275 milijuna eura – ispričao je Srećko Vuković, načelnik Općine Bizovac.

OBŽ