Nastavljaju se obnove crkava u Slavoniji i Baranji

Ministarstvo kulture i medija Hrvatske odobrilo je ove godine 120 tisuća eura za obnovu jednog od simbola dugogodišnjeg prisustva mađarske zajednice u Zapadnoj Slavoniji, reformirane crkve u Velikoj Pisanici, ali će se prema odluci ministarstva, nastavit i obnova crkava u Baranji, u Podolju, Bilju i Belom Manastiru.

Za zaštitu i obnovu crkvenih objekata kojima se služe Mađari u Hrvatskoj, DZMH je posljednjih godina uspjela izdvojiti znatna sredstva iz hrvatskih i mađarskih državnih izvora, pa je većina obnovljena, a neki su još u tijeku obnove.

I ove godine se nastavlja pružanje potpore zgradama važnima zajednici Mađara u Hrvatskoj iznimno značajnim iznosima odobrenima od strane zagrebačkog Ministarstva kulture. Tako mogu započeti radovi na objektu koji je simbol dugogodišnjeg prisustva zajednice Mađara u Zapadnoj Slavoniji, na reformiranoj crkvi u Velikoj Pisanici, za tu namjenu odobreno je 120 tisuća eura.

Obnova reformirane crkve u Velikoj Pisanici u iznosu od 120 tisuća eura

Reformiranu crkvu u Velikoj Pisanici izgradili su 1903. godine Mađari u naselju. Zgrada je jednobrodna, pravokutna tlocrta s polukružnim svetištem i zvonikom koji se uzdiže uz glavno pročelje na istoku. Krov crkve obložen je crijepovima, dok se iznad zvonika nalazi pokrov u obliku piramide pokriven limenim oblogom. Unutrašnjost je skromnog dizajna tipičan za kalvinističke crkve i oblikuje ga jednostavnost. Nad prostorom je drveni strop, ožbukan, zakošen na rubovima i oličen u plavo. Iako je toranj crkve u potpunosti obnovljen 2011. godine, vanjski i unutarnji dio crkve zahtjeva značajne radove.

Dijaspora u Zapadnoj Slavoniji jedna je od najugroženijih mađarskih zajednica u Hrvatskoj, tako DZMH obnovu tamošnje reformirane crkve smatra jednim od najvažnijih projekata. Ministarstvo kulture i medija Hrvatske je ove godine uspjelo izdvojiti značajan iznos za ovu namjenu, 120 tisuća eura bespovratnih sredstava je 13. najveći iznos od 577 odobrenih zahtjeva.

-Veliko mi je zadovoljstvo što će crkveni objekti koji „dokazuju” prošlost i sadašnjost Mađara u Hrvatskoj uskoro zasjati punim sjajem i još dugo biti ponos naselja. Zahvalni smo vladama Mađarske i Hrvatske što su maksimalno stajale uz nas i učinkovito poduprle stvari koje smatramo prioritetima. Obnova Reformirane crkve u Velikoj Pisanici, za koju je uz financijsku potporu Mađarske već pripremljena potrebna dokumentacija, bila je i jeste jedan od naših najvažnijih projekata – rekao je Róbert Jankovics, predsjednik DZMH.

Velika Pisanica

Dodatna potpora za održavanje baranjskih crkava

Značajne financijske potpore odobrene su za održavanje crkve Svete Anne u Podolju (50 tisuća eura), kao i za katoličke crkve u Bilju (40 tisuća eura) i u Belom Manastiru (25 tisuća eura).

Podolje

Značajne potpore za obnovu crkava

Posljednjih godina obnovljene su reformirane crkve u Laslovu, Vardarcu, Suzi, Korođu i Kotlini, kao i katoličke crkve u Dražu i Novom Bezdanu uz potporu hrvatske i mađarske države.

Laslovo

Prijevod: Izabela Šegota / Izvor: kepesujsag.com