Nove spoznaje o tragediji ”Vukovar ’91.”

Institut društvenih znanosti dr. Ivo Pilar u suradnji s Hrvatskim katoličkim sveučilištem održao je 24. znanstveno – stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem „Vukovar ’91. – trideset godina poslije.“ U mjesecu obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Vukovara i 30. godišnjice rada Instituta, virtualno okupljeni domaći i inozemni znanstvenici prezentirali su nove činjenice i spoznaje o tragediji „Vukovar ’91“, ističući pritom važnost iskustva „Vukovarskih sto dana“ za razumijevanje kompleksnosti društvenih procesa u Hrvatskoj i formiranja modernog hrvatskog nacionalnog i kulturnog identiteta.

Među brojnim važnim temama, spoznaja koja je privukla pažnju bila je broj smrtno stradalih i nestalih prijeratnih stanovnika Grada Vukovara u Domovinskom ratu dajući time novi i dublji doprinos sveobuhvatnijem promišljanju uzročno-posljedične dimenzije Vukovarske bitke.

„Jedna od nosećih znanstvenih tema na Institutu je Domovinski rat, stoga je naš 24. po redu stručni skup posebnu pažnju posvetio temama vezanim uz kolektivno sjećanje i njegovo prevođenje u nacionalnu memoriju, kako u smislu iskustava drugih (npr. Hiroshime u Japanu), tako i u smislu iskustava hrvatskih branitelja ili, pak, studenata Zagrebačkog sveučilišta o temi Vukovara 1991. u njihovom dosadašnjem školovanju!“ – istaknuo je dr. sc. Dražen Živić, pomoćnih ravnatelja Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar te dodao: „Veliko zanimanje na ovogodišnjem skupu pokazale su teme koje su se po prvi puta našle na vukovarskom skupu, poput Vukovarske bitke u mađarskom tisku ili problematika vojvođanskih Hrvata i odjeka Vukovarske bitke na njihov politički, društveni, demografski i nacionalni položaj. Prezentirani su i najnoviji rezultati istraživanja ljudskih i demografskih gubitaka Vukovara u Domovinskom ratu, kao i prisutnost Vukovara ’91. u različitim tadašnjim europskim integracijama (Vijeće Europe, EEZ, KESS). Važna je bila i tema Vukovara ’91. u tisku Srpske pravoslavne crkve u mjesecima prije, tijekom i neposredno nakon Vukovarske bitke.“

Na skupu je tridesetak govornika iz Hrvatske i inozemstva (Francuska, Mađarska, Japan i druge zemlje) prezentiralo 23 stručne teme izlaganja. Ugledni su hrvatski i inozemni znanstvenici (filozofi, antropolozi, sociolozi, demografi, komunikolozi, pravnici, povjesničari, geografi i drugi) interdisciplinarnim i multidisciplinarnim pristupom, prezentirali nove činjenice i spoznaje o fenomenu „Vukovara ’91.“

Pozdravnu su riječ na otvaranju skupa uputili dr. sc. Dražen Živić, predsjednik Programsko-organizacijskog odbora i pomoćnik ravnatelja Instituta Pilar, g. Filip Sušac, zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara, g. Marko Dikonić, v.d. pročelnika Ureda župana Vukovarsko-srijemske županije, g. Marin Knezović, u ime Hrvatske matice iseljenika, prof. dr. sc. Željko Tanjić, rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta i prof. dr. sc. Željko Holjevac, ravnatelj Instituta Pilar. Skup je održan pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića i Vlade Republike Hrvatske.

Dan prije radnoga dijela skupa izaslanstvo Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar polaganjem vijenaca kod spomen obilježja poginulima na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata i kod masovne grobnice na Ovčari odalo je poštovanje svim nevinim žrtvama srbijanske oružane agresije na Hrvatsku i Vukovar.