Nosi ljubičasto, svijetli ljubičasto i podigni palac za najmanje heroje – Palčići

Prijevremeno rođenom djecom se smatraju sva djeca rođena prije 37. tjedna trudnoće. U Hrvatskoj se godišnje prijevremeno rodi oko 2.500 novorođenčadi odnosno oko 6 % živorođenih, ali je važno napomenuti da je taj udio u zadnjih nekoliko godina u neprekidnom porastu.

Ljubičasta boja postala je simbol obilježavanja ovog dana jer predstavlja osjetljivost i izuzetnost. Naime, prijevremeno rođena djeca osobito su osjetljiva u periodu neposredno nakon rođenja i u ranom razvoju, zbog čega se njihovi roditelji kao i zdravstveni radnici nalaze pred brojnim izazovima.

U veljači 2010.g., u Hrvatskoj je, na inicijativu roditelja i zdravstvenih djelatnika u cilju pomoći, edukacije i razmjene iskustava roditelja prijevremeno rođene djece te dugoročnog unapređenja skrbi za bolesnu i prijevremeno rođenu djecu, osnovana udruga ˝Palčići˝. 

Osim potpore roditeljima i djeci, udruga je dosad organizirala i nekoliko humanitarnih projekata pomoću kojih je 30-tak hrvatskih bolnica opremila medicinskom opremom koja im je nedostajala za liječenje i skrb o prijevremeno rođenoj i bolesnoj novorođenčadi.

Stoga bi se moglo reći da je ovogodišnja poruka Međunarodnog dana svjesnosti o prijevremenom rođenju u Hrvatskoj na određeni način već oživotvorena u suradnji „Palčića“ sa zdravstvenim i drugim stručnjacima koji dugoročno sudjeluju u liječenju i njezi nedonoščadi. Roditelji smiju i trebaju dobiti objektivne i potpune informacije o svim mogućim zdravstvenim posljedicama i ishodima prijevremeno rođene djece, a savjeti stručnjaka i podrška zajednice su od posebne važnosti za razvoj i unapređenje kvalitete života nedonoščadi.

Podržimo ih – nosi ljubičasto, svijetli ljubičasto i podigni palac za najmanje heroje!