Ni zeleno i digitalno ne može bez kvalitetnog kadra

U organizaciji Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT) i A1 Hrvatska održana je LIFE konferencija, koja je ujedno i dio aktivnosti koje A1 Hrvatska provodi u sklopu projekta vidljivosti LIFE programa EU. Kako je uvodno rečeno, Projekt LIFE4GREENBROADBAND sufinanciran je iz LIFE programa, a radi se o ugradnji 120 sunčanih elektrana i 200 energetski učinkovitih sustava za hlađenje na baznim stanicama. Ukupna vrijednost investicije iznosi 2,2 milijuna eura od čega je 55% financirano iz LIFE programa, namijenjenog financiranju aktivnosti na području zaštite okoliša, prirode i klime.

Konferencijom GigaBITNO za zelenu energiju želi se približiti javnosti jedinstvene primjere primjene obnovljivih i alternativnih izvora energije, modele sufinanciranja sunčanih elektrana u Hrvatskoj te pokazati primjere dobre prakse iz susjednih zemalja. Kroz panel raspravu se želi govoriti i o liberalizaciji tržišta električne energije s naglaskom na energiju iz obnovljivih izvora.

– Danas se puno govori o zelenom i digitalnom što su u sljedećem razdoblju Europske unije značajne odrednice i smjerovi koje se želi razvijati. Posebnu poziciju u tomu ima naš Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija koji ima stručni kadar i uvjeren sam da ćemo našim partnerima u narednom razdoblju napraviti puno operativnih i konkretnih stvari. Osječko-baranjska županija kao i čitava Slavonija i Baranja ima značajne potencijale i resurse te ih treba mudro koristiti, no najznačajniji resurs nam je čovjek, jer bez kvalitetnog kadra ni sve tehnologije nemaju smisla. Naravno, trebamo koristiti benefite i mogućnosti koje otvara EU, čijim su sredstvima sufinancirani i ovi projekti. Oni će pomoći da se u narednom razdoblju osnaži industrija i očuvaju važna radna mjesta jer bez njih ni zeleno neće biti moguće. Optimalizacija proizvodnih procesa treba biti prioritet u našim poduzećima, a upravo tu vidimo i poziciju naših partnera, fakulteta i svih koji na tomu rade – rekao je zamjenik župana Josip Miletić na otvorenju Konferencije.

Zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka Jasenka Crnković naglasila je važnost provođenja Europske zelene politike i strategije, kao i uloge koju u tim procesima ima FERIT te da u narednom razdoblju Grad Osijek planira daljnja ulaganja u obnovljive izvore energije i energetsku obnovu vrtića i škola. – Grad Osijek dobitnik je nagrade “Eco city” za najbolja rješenja u razvijanju zelenih politika i jedan je od najboljih gradova u razvrstavanju otpada, na što smo izuzetno ponosni. Spremni smo za nove izazove koje donosi energetska politika na međunarodnoj razini – poručila je zamjenica gradonačelnika Jasenka Crnković.

Dekan FERIT-a prof. dr. sc. Tomislav Matić istakao je da je učinkovitost ključna poveznica zelenog i digitalnog, a ona se danas promatra kroz uštedu energije i troškova investicija. – Digitalne tehnologije nam omogućavaju automatizaciju poslovnih procesa, povećanje učinkovitosti radne snage, a s druge strane današnji trendovi na tržištu energenata nameću potrebu za učinkovitim i odgovornim raspolaganjem energijom – kazao je.