Nezaboravan tjedan baranjskih učenika s Norvežanima, Turcima i Rumunjima

Osnovna škola Popovac u sklopu Erasmus+ projekta „Kids Against Plastic Pollution“, ugostila je 24 učenika i osam učitelja iz Norveške, Rumunjske i Turske.

Na kreativnim radionicama učenici su od reciklirane plastike izrađivali nakit, odjevne predmete, igračke, posude za cvijeće, namještaj za školsku knjižnicu te hranilice za ptice itd.
Liliana Solomon, mlada znanstvenica iz New Yorka poučila je učenike o važnosti aktivizma građana u zaštiti okoliša i podijelila svoja iskustva iz Amerike. Učenici su organizirali i mirni prosvjed u Osijeku kako bi upozorili građane na štetnost plastičnih vrećica i jednokratne plastike.


U sklopu projekta organizirana je i Izložba učeničkih fotografija „Plastični horizont“ u Belom Manastiru koja je ukazala na veliki problem plastičnog otpada u Slavoniji i Baranji, ali i u  zaljevima Norveške, delti Dunava u Rumunjskoj te u glavnom turskom ljetovalištu Antaliji. Od Petre Andrić iz hrvatskoga Greenpeacea doznali su više o problemu mikroplastike koja čini 80% ukupnog otpada na Mediteranu.
Radionica s mikroskopima i proučavanje donesenih uzoraka vode iz zemalja sudionica projekta ukazala je na problem onečišćenja vode u svim mjestima. Tijekom razgovora učenici su predložili načine kako svatko u svojoj lokalnoj zajednici može pokušati riješiti taj ozbiljni ekološki problem. Ideja u kojem će smjeru dalje djelovati nije nedostajalo, a posađeno drvo prijateljstva u školskom vrtu podsjetnik je da škole uključene u projekt „Kids Against Plastic Pollution“ biraju planet, a ne plastiku.  U rujnu baranjski učenici putuju u posjet prijateljima u Rumunjskoj, a dotad svi zajedno, iako na različitim krajevima Europe, nastavljaju borbu protiv plastičnog zagađenja.