Dan narcisa

Dan narcisa  obilježen je i u Belom Manstiru ove subote 23. ožujka na Trgu slobode.Članice Kluba žena liječenih na dojci iz Belog Manastira su promotivnim materijalima i narcisima upozorile na potrebu preventivnih pregleda dojke s ciljem ranog otkrivanja ove opake bolesti. U sklopu obilježavanja Međunarodnog Dana narcisa, posvećenog borbi protiv raka, poznate osobe iz društvenog, političkog i sportskog života su u gradovima diljem Hrvatske tradicionalno dijelile narcise građanima te prikupljale donacije za rad udruga koje pomažu oboljelima i senzibiliziraju javnost o toj temi ukazujući na važnost preventivnih pregleda.

Međunarodni Dan narcisa posvećen je oboljelima od raka, a cvijet narcise odabran je kao simbol proljeća, ali i buđenja nove nade.

Prvi je puta održan 1957. godine u Torontu u organizaciji kanadskog udruženja za borbu protiv raka (Canadian Cancer Society), a akcija se održava radi pružanja potpore oboljelima, smanjenja smrtnosti od raka i poboljšanja kvalitete života oboljelih i njihovih obitelji.

Stopa smrtnosti od raka po zadnjim je statistikama u blagom padu, oboljelih od karcionama je 22 tisuće, a smrtnost je veća kod muškaraca koji se, kazala je, puno rjeđe odazivaju na preventivne preglede. “

Zloćudne novotvorine (rak) s udjelom od 26,1 posto predstavljaju drugi uzrok smrtnosti u Hrvatskoj. U 2015. godini zabilježeno je ukupno 22.503 novooboljelih od raka, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pri čemu su 53 posto oboljelih muškarci, a žene 47 posto.

Prema statističkim podacima Eurostata iz 2015. godine standardizirana stopa smrtnosti od karcinoma za EU je bila 260,6 na 100.000 stanovnika. Hrvatska od svih 28 članica EU drži drugo mjesto sa stopom smrtnosti u 2015. godini od 335,7 na 100.000 stanovnika, a prva je Mađarska (345,7 na 100.000 stanovnika). Standardna stopa smrtnosti od raka za muškarce u Hrvatskoj iznosi 481,1 na 100.000 stanovnika i najviša je u EU.

Šanse za izliječenje raka koji se otkrije u početnom, lokaliziranom stadiju velike su – 95 posto, čak i ako se radi o najagresivnijem karcinomu.

{galerija}BM2019/bmnarcis{/galerija}