Nakon tri tjedna Mađari vratili vlak

Vlak Hrvatskih željeznica, koji je 18. prošlog mjeseca zadržan u Mađarskoj, prešao je hrvatsko-mađarsku granicu, kraće je zadržan u Belom Manastiru i stigao na kolodvor Osijek. Nakon toga će nastaviti vožnju prema Vinkovcima.  Kompoziciju je iz Magarbolyja ispratio načelnik PU osječko baranjske Milan Baričević u društvu kolega iz Mađarske. Podsjetimo, riječ je o vlaku Hrvatskih željeznica koji je u Mađarskoj već 3 tjedna. Njime je hrvatska strana u Mađarsku prevezla izbjeglice, a Mađari su vlak zadržali tvrdeći kako je stigao nenajavljeno. Mađari su tada zadržali policajce i strojovođe iz vlaka no ubrzo su ih pustili.Tada je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, pri posjetu Belom Manastiru rekao kako mu nije padalo na pamet da zapovijedi prelazak vlaka u Mađarsku bez dogovora s mađarskim kolegama, što znači kako su Mađari prekršili dogovor. Povratak tog vlaka izazvao je prijepore između Vlade i predsjednice države. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je u službenom posjetu Mađarskoj, jučer je izjavila da je s premijerom Viktorom Orbanom dogovorila da se vlak napokon vrati u Hrvatsku. Međutim, Ministarstvo unutarnjih poslova to je opovrgnulo u službenome priopćenju u kojemu se ističe da su ravnatelji policije dviju zemalja povratak vlaka dogovorili još prije tjedan dana i da o svemu postoji zapisnik.
U situaciji kad imate zemlju koja drži oteti vlak, s kojim se radilo na humanitanom koridoru, koja je sagradila zid na granici s RH, njima dolazit na poklon, to nije apsolutno primjereno, a pogotovo najave iz Višegradske skupine, u kojoj bi zemlje iz Europske unije sudjelovale u vojno-policijskoj akciji koja bi došla na našu granicu, izjavio je Ostojić.
Predsjednica je rekla kako ne vidi zbog čega je ministar Ostojić proziva. Ako nisu znali za moj posjet, to je njihov problem, rekla je. Dodala je kako ministar Ostojić nema ovlasti u vanjskoj politici. Probleme neće riješiti galamdžije. To treba riješiti hladne glave, istaknula je predsjednica. Upitan o vlaku koji spominje ministar Ostojić, Janos Ader rekao je kako je iznenađen jer je mislio da je već odavno vraćen u Hrvatsku. Nadam se da ćemo taj problem brzo riješiti, neka nam to bude najveći problem, dodao je Ader.