Načelnici ponovno o JPVP

U velikoj Vijećnici grada Belog Manastira održan je sastanak Koordinacije načelnika općina s područja Baranje. Tema sastanka bila je, moglo bi se reći vječna tema od povratka u Baranju, sufinanciranje Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Grada Beloga Manastira.

Izmjenjivali su se i gradonačelnici Grada i načelnici općina u Baranji, ali nikada nije postignut konačan sporazum kojim bi se ova problematika riješila jednom za sva vremena. Slično je bilo i na ovoj kooordinaciji, neke općine su izvršile uplatu za prošlu godinu, neke polovično, a neke su zaboravile na svoje obveze.  Zbog toga se JPVP našla u problemima, naime do kraja godine za potrebu funkcioniranja nedostaje im 300 tisuća kuna, potvrdio je to zapovjednik Goran Bartolić dodavši da je načeni dogovor postignut.

Od države, JPVP dobiva  novca sukladno veličini grada Belog Manastira i broju njegovih stanovnika, a istovremeno na intervencije postrojba izlazi po cijeloj Baranji, premda sve Općine ne sudjeluju u financiranju  rada. Kada bi na području Baranje djelovala jedna javna profesionalna vatrogasna postrojba, čiji bi suosnivači bile sve baranjske općine, decentraliziranih državnih sredstava bilo bi znatno više, čime bi se povećala sigurnost stanovništva i  efikasnost postrojbe. Grad Beli Manastir na ime JPVP dobiva od države 2,4 mil kuna svake godine, pored tih sredstava Grad na račun Javne vatrogasne postrojbe uplati još 750 tis kuna, ali na žalost to još nije dovoljno za funkcioniranje profesionalnih vatrogasaca Beloga Manastira, istaknuo je dogradonačelnik Beloga Manastira Marko Bogatić.