Cijepljenje protiv bolesti kvrgave kože

Ministarstvo poljoprivrede je s proizvođačima mlijeka, uzgajivačima, klaoničarima i predstavnicima znanosti donijelo odluku o preventivnom cijepljenju cijele populacije goveda u Hrvatskoj protiv bolesti kvrgave kože koja je zabilježena u susjednim zemljama – ukupno približno 422 tisuće životinja.

Nakon što je Ministarstvo poljoprivrede s proizvođačima mlijeka, uzgajivačima, klaoničarima i predstavnicima znanosti donijelo jednoglasnu odluku o preventivnom cijepljenju cijele populacije goveda u Hrvatskoj protiv bolesti kvrgave kože koja je zabilježena u susjednim zemljama, cijepljenje je započelo danas na područjima Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Brodsko posavske, Dubrovačko-neretvanske i Splitsko-dalmatinske županije.

Tim je povodmom pomoćnik ministra poljoprivrede Tomislav Kiš danas obišao skladište cjepiva distibutra u Osijeku, održana je i završna edukacija veterinarima i veterinarskim inspektorima, a izrazio je nadu kako je cijepljenje počelo na vrijeme: “Slučajevi oboljelih životinja zabilježeni su 200-tinjak kilometara od Hrvatske, a prema procjenama zaraza se širi 5 do 10 kilometara na dan. S obzirom da je za razvijanje antitijela nakon cijepljenja potrebno 10 do 21 dan dana, goveda u Hrvatskoj trebala bi biti imuna na bolest u trenutku dolaska bolesti do naše zemlje”, rekao je Kiš.

Kroz sljedeća će se tri tjedna u Hrvatskoj procijepiti približno 422 tisuće životinja, za što je Hrvatska osigurala 17 milijuna kuna, a bitno je napomenuti kako je bolest u potpunosti bezopasna za ljude: “Bitno je napomenuti kako je bolest u potpunosti bezopasna za ljude, meso i mlijeko je potpuno upotrebljivo za ljudsku upotrebu i nema nikakvih ograničenja”, dodao je Kiš.

Uzgajivači su u potpunosti upoznati s problematikom vezanom uz bolest, kao i s procedurom cijepljenja goveda. A ispravnosti odluke u prilog ide i činjenica da bi se sva stada u kojima bi se potvrdila bolest morala eutanazirati i neškodljivo zbrinuti, cijele farme dekontaminirati, uz zabranu uzgoja na duže razdoblje. Upravo iz tih razloga odluku o cijepljenju goveda donijela je i Mađarska, o čemu se raspravlja i u još nekim zemljama u regiji.