Proljetnim sajmom otvoren Gospodarski centar – najmoderniji sajamski prostor na istoku Hrvatske

Nakon samo 20 mjeseci od početka izgradnje, u Osijeku je Proljetnim sajmom otvoren Gospodarski centar Osječko-baranjske županije. Riječ je o kapitalnom strateškom projektu Osječko-baranjske županije vrijednom 9,5 milijuna eura, koji će osigurati novu poslovnu infrastrukturu i prostore za gospodarske manifestacije, sajmove i kongresna događanja, čime će značajno unaprijediti poduzetničku klimu te povećati gospodarsku vidljivost Županije, ali i cijele regije. Investicija je financirana sredstvima Osječko-baranjske županije, Europske unije i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te je izgrađena u partnerstvu s Gradom Osijekom.

Izgradnjom Gospodarskog centra OBŽ nastavljamo niz kapitalnih infrastrukturnih investicija kojima stvaramo preduvjete za još snažniji gospodarski rast. Nakon Regionalnog distribucijskog centra OBŽ za voće i povrće koji smo otvorili u veljači, Gospodarskim centrom zaokružujemo potporu poljoprivredi i gospodarstvu, a nastavljamo i s pripremom brojnih drugih projekata. Cilj nam je osnažiti gospodarsku aktivnost kao preduvjet otvaranja novih radnih mjesta i poboljšanja životnih uvjeta stanovnika istoka Hrvatske te povratka mladih obitelji. U kontinuitetu raste BDP na našem području, povećava se zaposlenost kao i broj novoosnovanih tvrtki i obrta, a sve je veći interes i stranih investitora za Osječko-baranjsku županiju – istaknuo je župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

Svečanosti otvorenja nazočili su predsjednik Vlade Andrej Plenković, gradonačelnik Osijeka Ivan Radić kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, ministrica Marija Vučković, ministri Davor Filipović i Šime Erlić kao i brojni saborski zastupnici, gradonačelnici i načelnici te drugi uvaženi gosti.

Ova investicija je prava greenfield investicija koja je pokazala sjajnu suradnju grada, županije, Vlade RH i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU u vrijeme ministrice Tramišak i ministra Erlića. Predstoji nam privući dodatne domaće i strane investicije koja će osigurati nova radna mjesta za mlade obitelji. Nedavno smo otvorili dio Koridora VC kroz Baranju, Regionalni distribucijski centar za voće i povrće Osječko-baranjske županije i vjerujem da će se investicijski val na istoku Hrvatske nastaviti i ubuduće i to uz podršku Vlade RH – poručio je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković te dodao kako je ovo godina realizacije kapitalnih projekata za Osječko-baranjsku županiju.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović istaknuo je prilikom svečanog otvorenja Gospodarskog centra OBŽ kako je izgradnja novog objekta i otvorenje sajma još jedna velika investicija Osječko-baranjske županije kojom se nastavlja kontinuirani pozitivan rast gospodarstva županije, a iznimno kvalitetnim upravljanjem Gradom Osijekom i Osječko-baranjskom županijom privlače se i nove investicije na istok Hrvatske.

Proljetni sajam, koji broji više od 170 izlagača iz zemlje i inozemstva na više od 2.500 m2 zatvorenog i 8.000 m2 otvorenog izložbenog prostora, posjetiteljima će nuditi svoje proizvode tijekom ovog vikenda, a Osječko-baranjska županija pripremila je i dodatni trodnevni program u suradnji s partnerima Regionalnim centrom kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole Osijek, Hrvatskom gospodarskom komorom, Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu, Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije, Ekonomskim fakultetom i Fakultetom agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, Udruženjem obrtnika Osijek i Turističkom zajednicom Osječko-baranjske županije.


Posjetitelje su tijekom prvog dana sajma zabavljali Mia Dimšić, DJ Flegma, TS Džentlmeni i Fluentes, a u dvoranama Gospodarskog centra OBŽ održavat će se radionice i predavanja u suradnji s Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu, Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije, Ekonomskim fakultetom i Fakultetom agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, Udruženjem obrtnika Osijek i Turističkom zajednicom Osječko-baranjske županije.

Osječko-baranjska županija je u suradnji s GPP-om Osijek za sve posjetitelje osigurala i besplatnu autobusnu liniju koja prometuje od Gajevog trga u Osijeku do Gospodarskog centra OBŽ. Autobusi polaze s Gajevog trga svaki puni sat ( subota i nedjelja od 10.00 sati). Povratna linija kreće ispred Gospodarskog centra također svakih sat vremena.