MRRFEU: sufinanciranje projekata na području OBŽ, 7 u Baranji

U Interpretacijskom centru Terra Panonica u Pleternici 7. srpnja održana je prigodna svečanost na kojoj je ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlić uručio nove ugovore iz Programa održivog razvoja lokalne zajednice te Programa podrške regionalnom razvoju.

Za područje cijele RH odobreno je ukupno 312 ugovora od kojih se 37, ukupne vrijednosti od 1.240.000,00 eura, odnosi na općine i gradove s područja Osječko-baranjske županije. Ugovori su uručeni načelnicima, gradonačelnicima i zamjeniku župana Josipu Miletiću.

Na području Baranje sufinancirat će se projekt dječjeg igrališta u Meci, u Dražu će se izgraditi Dom kulture, adaptirati javna rasvjeta u Čemincu, sanirati i rekonstruirati nerazvrstane ceste u Općini Popovac, u Kneževim Vinogradima izgraditi nova općinska zgrada, a u Bolmanu dovršiti 2. faza izgradnje javne rasvjet. Zamjenik gradonačelnika Grada Belog Manastira Goran Hes preuzeo je ugovor o sufinanciranju modernizacije javne rasvjete.

Sufinanciranje projekata općina i gradova ima izuzetnu važnost za lokalne zajednice, uostalom to je i cilj koji je postavljen u programu MRRFEU-a. Za stanovnike mnogih naselja naših općina i gradova takvi projekti omogućavaju kvalitetniju i dostupniju infrastrukturu, izgradnju, obnovu i rekonstrukciju objekata javne, komunalne, gospodarske i druge namjene, a sve to se odražava u konačnici i na ukupnu kvalitetu življenja. Izražavam zadovoljstvo što su mnoge naše jedinice lokalne samouprave podnijele zahtjeve za podršku svojim projektima te što je Ministarstvo prepoznalo i podržalo njihove inicijative i projekte. Osječko-baranjska županije naravno pruža punu podršku i pomaže u realizaciji projekata kojima se između ostalog osigurava i ravnomjeran razvoj svih područja naše županije – kaže zamjenik župana Josip Miletić.

S područja Osječko-baranjske županije ugovore su primili predstavnici općina Bizovac (izgradnja pristupne ceste do groblja u naselju Habjanovci), Strizivojna (izgradnja pristupne površine za dječji vrtić i ostale javne građevine u Strizivojni), Satnica Đakovačka (rekonstrukcija kolnika odvojka Ulice kralja Tomislava), Marijanci (1. faza rekonstrukcije nogostupa), Šodolovci (modernizacija i poboljšanje energetske učinkovitosti javne rasvjete), Feričanci (adaptacija prostora dječjeg vrtića Mali princ u Feričancima), Vuka (izgradnja nadstrešnice i parkirališta u sklopu društvenog doma), Gorjani (izgradnja javne rasvjete u naselju Tomašanci), Vladislavci (adaptacija pristupnih površina javnim objektima i prostoru za registraciju poljoprivredne mehanizacije u Dopsinu), Trnava (izgradnja javne rasvjete – faza 4.), Semeljci (izgradnja Trga – 3. faza), Erdut (uređenje pješačkih staza), Ernestinovo (sanacija pješačkih staza u Frankopanskoj ulici u Ernestinovu), Donja Motičina (priključak zgrade nogometnog kluba na infrastrukturu), Podravska Moslavina (izgradnja kanalizacijske mreže – faza 2023.), Petrijevci (rekonstrukcija i opremanje Dječjeg vrtića), Viljevo (izgradnja centra u Viljevu – faza b – ambulanta sa ljekarnom i stomatološkom ordinacijom), Magadenovac (dogradnja svlačionice u Beničancima), Đurđenovac (izvođenje radova izgradnje pješačke staze u Ulici Matije Gupca u naselju Pribiševci), Viškovci (izgradnja pješačke staze u Ulici Stjepana Radića u naselju Forkuševci – faza I.), Čepin (rekonstrukcija dječjeg igrališta u Čepinu), Punitovci (sanacija kolnog ulaza i parkirališta ispred mjesnog groblja u Josipovcu Punitovačkom) i Antunovac (sanacija nerazvrstane ceste u Ulici Tina Ujevića).

Potpora je odobrena i za gradove Belišće (sanacija nogostupa u prigradskom naselju Bocanjevci), Valpovo (projekt revitalizacije perivoja – elektrotehničke instalacije – dio 3.), Donji Miholjac (energetska obnova zgrade kulturne baštine), Đakovo (izgradnja Diljske ulice) i Našice (rekonstrukcija dijela Ulice J. J. Strossmayera – faza 2.) te Osječko-baranjsku županiju za projekte uređenja kuhinje OŠ Ivana Tišova u Viškovcima i adaptaciju nastavno-sportske dvorane OŠ Antunovac.