Movember mjesec svjesnosti o muškom zdravlju

Posljednjih godina studeni se obilježava puštanjem muških brkova, a time se povećava svijest o raku prostate, te o zdravlju muškaraca općenito.

Prije 17 godina u Australiji započeo je projekt Movember, a prije nekoliko godina počeo se obilježavati i u Hrvatskoj. Time je mjesec studeni postao mjesec u kojem se povećava svijest građana o raku prostate s kojim se bori veliki broj muškaraca. Cilj cijele globalne kampanje je potaknuti mušku populaciju na redovite preglede kako bi se bolest otkrila na vrijeme te bi se pravovremeno i izliječila jer prevencija je ključ dobrog zdravlja.

Vrhunski stručnjaci obavit će pregled koji uključuje anamnezu, odnosno povijest bolesti te će sa pacijentom razgovarati o tegobama i simptomima, a nakon razgovora obavit će i klinički pregled.

UZV prostate
Ultrazvučnim pregledom dobiva se slika kojom se jasno uočava veličina, struktura građe prostate (ujednačenost -homogenost ili neujednačenost-nehomogenost), postojanje čvora ili ciste u prostati, postojanje kalcifikata (ovapnjenja ) u prostati ili nekih drugih abnormalnosti strukture i građe prostate. Tumor prostate najrašireniji je oblik tumora u muškaraca, redoviti pregledi nužni su u prevenciji te bi periodične kontrole prostate za muškarce trebale biti uobičajeni dio brige za zdravlje.