Mliječna staza 2021. – 3.-12. rujna

Virtualna, inkluzivna i nacionalna – UNICEF-ova utrka za djecu i s djecom s teškoćama.

Kako bi se razvijala i napredovala, djeca s teškoćama trebaju stalnu i stručnu podršku. No, u Hrvatskoj veliki broj djece s teškoćama nema pristup potrebnim uslugama, a bez njih nemaju odgovarajuću priliku za razvoj svojih potencijala i snova te sudjelovanje u životu svojih zajednica. 

UNICEF ove godine organizira utrku Mliječna staza kako bi podržao uspostavljanje i unaprjeđenje usluga dnevnog boravka, psihosocijalne podrške te kvalitetnih programa podrške za roditelje djece s teškoćama tamo gdje tih usluga nema ili su teže dostupne.

I ove će godine utrka biti virtualna, inkluzivna i nacionalna, a odvijat će se uz pomoć mobilne aplikacije AtlasGO.

Zahvaljujući virtualnom formatu, u utrci mogu sudjelovati baš svi i od 3. do 12. rujna pružiti podršku djevojčicama i dječacima s teškoćama. 

Pojedinci, djeca, obitelji, udruge i manje grupe moći će na tisućama staza diljem Hrvatske trčanjem, hodanjem, šetnjom, rolanjem ili vožnjom bicikla, kolica, planinarenjem, prikupljati kilometre mogućnosti kako bi teškoće pretvorili u mogućnosti.

Prijavite se na stranici mlijecnastaza.hr 

Zašto sudjelovati?

U 2021. godini, UNICEF želi da se čuje što više glasova i prikupi što više sredstava za osiguravanje usluga za djecu s teškoćama u razvoju tamo gdje one ne postoje ili ih nema dovoljno. 

UNICEF će podržati:   

  • Uspostavljanje i proširenje usluga dnevnog boravka za djecu s teškoćama
  • Uvođenje grupne psihosocijalne podrške za djecu s teškoćama    
  • Uvođenje kvalitetnih programa podrške za roditelje (Rastimo zajedno Plus)   

Sredstva prikupljena na Mliječnoj stazi UNICEF će uložiti u:   

  • Specijaliziranu edukaciju stručnog osoblja za pružanje usluga dnevnog boravka, psihosocijalne podrške i programa podrške roditeljstvu Rastimo zajedno PLUS 
  • Potrebnu opremu (didaktičku, namještaj, dr.) za pružanje usluga dnevnog boravka i grupne psihosocijalne podrške.