Mladi, kako ste?  – Preporuke za jačanje podrške mentalnom zdravlju mladih na području Osječko-baranjske županije

Prije nekoliko mjeseci imali smo priliku sudjelovati na jednoj od rasprava u sklopu projekta “Mladi, kako ste?”, održanoj u Etnološkom centru baranjske baštine u Belom Manastiru.

Projekt je provodio Centar za socijalno podučavanje PRONI u partnerstvu s Osječko-baranjskom županijom, unutar 13 mjeseci, od 1. lipnja. 2023. do 30. lipnja 2024. godine te im je namjera bila uključiti mlade, donositelje odluka te stručnjake iz područja mentalnog zdravlja u razgovor o mentalnom zdravlju mladih.

Završna konferencija projekta održana je 26. travnja 2024. godine u dvorani Gradske četvrti Gornji grad u Osijeku.

Glavni cilj projekta bio je podizanje razine svijesti u zajednici o potrebama i poteškoćama s kojima se susreću mladi Osječko-baranjske županije u području mentalnog zdravlja.

Kao rezultat, koji se najavljivao kroz trajanje projekta, proizašao je priručnik “Preporuke za jačanje podrške mentalnom zdravlju mladih na području Osječko-baranjske županije“.

Projekt “Mladi, kako ste?”, na temu mentalnog zdravlja mladih, kroz aktivnosti istraživanja i rasprava s mladima u lokalnim sredinama, uključio je veliki broj mladih i donositelja odluka s područja Osječko-baranjske županije. Upitnik u istoimenom istraživanju ispunilo je 1213 mladih, a najavnim događanjima u Osijeku, Valpovu, Donjem Miholjcu, Belom Manastiru, Našicama i Đakovu sudjelovalo je ukupno 179 mladih i 76 donositelja odluka.

Upravo je tema mentalnog zdravlja mladih, nakon suočavanja s krizom pandemije korona virusa, postala vrlo aktualna te su ovim projektom htjeli odgovoriti na potrebu mladih da se s njima razgovara o njihovom mentalnom zdravlju.

Vjeruje se da će sve ono što su oni rekli, biti dobra početna točka za pozitivne promjene u našoj zajednici, a sve ono što će se u budućnosti događati u smislu jačanja podrške mladima, biti utemeljeno na aktualnim potrebama mladih.

Projektne aktivnosti su od samog početka bile usmjerene na sve mlade iz Osječko-baranjske županije, s posebnim naglaskom na one koji dolaze iz manjih i ruralnih mjesta, kako bi se mogle doznati i njihove potrebe, u ovom slučaju čuti njihova razmišljanja vezano za mentalno zdravlje mladih, a potom i detektirati adekvatnu vrstu podrške koja im je, vezano za ovu temu, potrebna.
S druge strane, u projekt su uključili i velik broj dionika koji rade s mladima koji, kroz kreiranje novih procesa, usluga, projekata i programa mogu pomoći mladima u izazovima s kojima se susreću.

Svi zaključci, konkretni prijedlozi, potkrijepljeni stavovima mladih i opisom konkretnih izazova s kojima se susreću, dobiveni tijekom istraživanja te na raspravama u lokalnim zajednicama su zapisani i sumirani kao preporuke.

Preporuke su opisne, ali ponajviše imaju cilj ponuditi praktične smjernice svima onima koji svakodnevno rade s mladima  – nastavnicima i stručnoj službi u obrazovnim institucijama, socijalnim radnicima i drugim pomagačkim zanimanjima, predstavnicima udruga mladih, zdravstvenim radnicima i svim drugima koji u nekom segmentu svog rada, uključuju mlade.

I što je također važno, poslužit će kao relevantan prikaz potreba mladih (u važnom području njihovog mentalnog zdravlja) za predstojeću izradu dokumenta – Program za mlade Osječko-baranjske županije.

Dokument “Preporuke za jačanje podrške mentalnom zdravlju mladih na području Osječko-baranjske županije” dostupan je na POVEZNICI.

Ovo je zaista značajan dokument čije praćenje i korištenje u radu se očekuje od strane dionika iz javnog i civilnog sektora, ali svakako može poslužiti i kao putokaz općoj javnosti, za bolje razumijevanje potreba mladih. 

Projekt “Mladi, kako ste?” sufinanciran je sredstvima programa Europske unije kroz program Erasmus+.