Mlada ekipa iz Osijeka zalaže se za više grafita: ‘Želimo pokazati da to nije vandalizam’

Grafiti nisu vandalizam, već umjetnost koja može poslati snažne poruke i pokrenuti društvene promjene. Upravo je to bila poruka ovogodišnjeg OSCANS-a, festivala urbane kulture koji se održao u Osijeku.

Da ste svojim prabakama i pradjedovima rekli kako će pročelja zgrada išarana sprejevima i bojama postajati dio muzejskih izložbi, mislili bi da im lažete. Grafiti u muzejima? Zar grafiti nisu vandalizam?

No, urbana kultura više nije tabu koji je nekad bila, a grafiti su svoje mjesto itekako pronašli čak i u muzejima. Da je tomu tako brinu se umjetnici i udruge koje promiču urbanu kulturu, a jedna od njih je i Osječka tvornica ideja, udruga koja je nedavno organizirala festival urbane kulture OSCANS.

Udrugu čine mladi entuzijasti koji se bave organizacijom događaja, a uz OSCANS organiziraju i nekoliko drugih projekata i festivala. Njihov cilj je napraviti promjene u svojoj lokalnoj zajednici, istaknuli su.

Ovogodišnji OSCANS je okupio 20 umjetnika iz 7 država i posjetitelje svih dobi, od najmlađih do onih starijih. Posjetitelji su sudjelovali u radionicama crtanja grafita, ukrašavanja odjeće i izrađivanja stickera.

Drugi po redu Oscans festival je prošao odlično, umjetnici su jako zadovoljni, zaista pohvale s njihove strane dolaze u velikom broju. Građani kažu da ovakvih urbanih evenata treba što više u Osijeku. Jako nas veseli što su dječje radionice crtanja grafita okupile više od 80 djece što pokazuje da je potreba za ovakvom vrstom umjetnosti velika – rekli su iz Osječke tvornice ideja.

Glavni događaj dana bio je grafiti jam, natjecanje u crtanju grafita na kojem su umjetnici podijeljeni u ekipe oslikavali površine, a materijale i temu su dobili tek prije početka jama. Festival se završio velikim after partyjem na kojem se plesalo do kasnih noćnih sati.

Iako ulična umjetnost danas više nije tabu, nekoć je bila i popularnija no što je danas, a to su pokazale reakcije nekih posjetitelja.

Tijekom dnevnog dijela i noćnog dijela (aftera) vidjeli smo da su se okupile sve dobne skupine, od najmlađih do najstarijih. Starije duše su nam prilazile i govorile kako je događaj odličan, te ih je vratio u neke dane njihove mladosti kada je urbana kultura bila popularnija, odnosno street art. After party je trajao dugo u noć, gdje su DJ-evi rasplesali okupljene… to je dokaz da je festival bio uspješan – objasnili su organizatori.

Nakon prvog izdanja festivala, dobili su velik broj upita od svojih sugrađana koji su željeli grafite na svojim kućama, zgradama i automobilima. Uz to, kod djece su primijetili veliku zainteresiranost za grafite, a to ih je motiviralo da festival organiziraju i ove godine.

Želja nam je bila približiti uličnu umjetnost širokom masama i podići to na neku novu razinu. Pokazati ljudima da grafiti nisu vandalizam, da im nije mjesto samo na zidu već da je to oblik umjetnosti koji dapače može poslati jake i glasne poruke – istaknuli su organizatori.

U nekim europskim gradovima danas imamo i muzeje posvećene uličnoj umjetnosti. Iako su grafiti počeli kao oblik izražavanja na zidovima, vagonima i ulicama, to što su danas i u muzejima je pozitivno, objasnili su nam iz Osječke tvornice ideja.

Smatramo da se danas ne susreću svi u svim gradovima sa grafitima i da su muzeji posvećeni grafitima zapravo pozitivna stvar, jer možete vidjeti ono što bi u nekim gradovima teže. To je također jedan od načina promocije urbane kulture, omogućuje radovima da budu duže živi te omogućuje grafiti umjetnicima i da žive od te vrste oblika umjetnosti, a moramo priznati da je to danas izazovno – istaknuli su iz udruge.

Uz to, poruke koje ulična umjetnost šalje mogu biti snažan alat za pokretanje društvenih promjena, dodali su. Upravo im je to dodatna motivacija u organizaciji događaja.

Želimo unijeti neke promjene, a grafiti mogu biti jasan alat za isticanje svojih stavova, želja i vizija na umjetnički i jako važan način – poručili su iz Osječke tvornice ideja.

Scena urbane kulture se unazad nekoliko godina budi, ne samo u Osijeku i Slavoniji, već i u ostatku Hrvatske. Osijek, Zagreb, Rijeka i Split jedni su od jačih žarišta grafiti scene, objasnili su nam iz udruge. Zato se mijenja i percepcija o uličnoj umjetnosti kao vandalizmu.

Voljeli bismo vidjeti ono što se zapravo već i dešava, da ljudi shvaćaju da je to oblik umjetnosti, da to više nije vandalizam. Voljeli bi svakako u budućnosti ukrasiti pročelja grada sa muralima i grafitima. Sudeći po brojnim gradovima koje smo posjetili shvatili smo da takav sadržaj pruža dodatnu turističku vrijednost samom gradu, pa naravno da to želimo i Osijeku – objasnili su organizatori OSCANS-a.

Budući da su volonteri važan dio OSCANS-a, Lovro Petrović, najbolji među njima, koji je sa svojim tatom volontirao na već nekoliko događaja udruge, dobio je i nagradu.

Jedan je od najmlađih volontera je koji je pokazao veliku zainteresiranost za naš događaj, pomagao je u pripremi i na samom događaju. Ono što želimo naglasiti da su volonteri srž svakog događaja i da bi bez njih ovo bilo puno teže organizirati – poručili su organizatori OSCANS-a za kraj.

Izvorni članak: Srednja.hr