Slavonija i Baranja na Neretvi

U sklopu tradicionalne manifestacije Maraton lađa Metković – Ploče, prvi put je održan i Festival tradicije koji je ugostio gastro, eno i tradicijsku ponudu Osječko-baranjske županije. Cilj Festivala tradicije je svake godine predstaviti turističke potencijale jedne županije. Da su Slavonci i Baranjci ispunili očekivanja potvrdio je veliki broj posjetitelja. Tražio se kulen više, a uz sireve i tradicionalne slavonske proizvode predstavljena su vina i pjenušci naša četiri vinogorja.

– Drago nam je da su domaćini Udruga lađara Neretve upravo nas izabrali za prvi Festival tradicije. Slavonija i Baranja uistinu imaju što pokazati, a i naši, đakovački lađari natječu se na 25. jubilarnom Maratonu lađa. Metkovčani su bili izvrsni domaćini i vjerujem kako se ubrzo vidimo i na istoku Hrvatske – rekao je župan Anušić.

Osim sajma tradicije i otvaranja štandova, u programu je bilo nekoliko zanimljivih dvoboja. U Gastro dvoboju susreli su se Kuhari grada Đakova i Agro etno park Žabac koji su snage odmjerili čobancem i neretvanskim brudetom. U folklornom duelu nastupili su slavonski i neretvanski KUD, a na kraju večeri upriličen je i dvoboj bendova.

Cjelokupni prihod iz gastro dueta namijenjen je za nabavku mamografa za Dnevnu bolnicu Metković.

Uoči obilaska manifestacije u Gradskom parku Metković, župan Ivan Anušić i zamjenik župana Mato Lukić posjetili su Grad Metković gdje su se sastali sa županom Dubrovačko-neretvanske županije Nikolom Dobroslavićem, gradonačelnikom Metkovića Daliborom Milanom i predstavnicima Udruge lađara Neretve. Slavonsko izaslanstvo činili su u gradonačelnik Đakova Marin Mandarić i zamjenik gradonačelnika Antun Galić sa suradnicima.

Dvodnevni posjet završen je Utrkom lađa na kojoj su sudjelovali i lađari s đakovačkog područja. Najbolji su ove godine bili zagrebački lađari, a uz ostale darove, pobjednici su slavili i uz pjenušac feričanačkog vinogorja kao dar Osječko-baranjske županije.