Mislimo o moždanom – predavanje u Belom Manastiru

U Gradskoj knjižnici Beli Manastir u četvrtak, 24. studenog održat će se dvije javne radionice projekta “Mislimo o moždanom”. Na besplatnim radionicama koje počinju od 17 i 18 sati, a mogu sudjelovati svi građani koje zanima prevencija moždanog udara i žele poslušati korisna predavanja, te provjeriti krvni i tlak i razinu šećera u krvi, što će biti omogućeno nakon predavanja. Također, mogu pitati stručnjake neurologe i psihijatra što ih zanima o moždanom udaru.

Udruga cerebrovaskularnih bolesnika Osječko-baranjske županije s partnerom Gradom Osijekm provodi projekt ‘Mislimo o moždanom’ ukupne vrijednosti 406.628,78 kn. Iznos bespovratnih sredstava: 406.628,78 kn, od čega su 85 % sredstva Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, a 15 % sredstva Državnog proračuna s pozicije Ministarstva zdravstva

Projekt se provodi s ciljem povećanja znanja i svijesti o važnosti promocije zdravlja i prevencije bolesti na području gradova Osijeka, Vukovara, Našica, Slavonskog Broda, Valpova, Belog Manastira i Đakova te promicanja zdravih navika i zdravlja, povećanja znanja i podizanja svijesti građana o važnosti prevencije moždanog udara i njegovu sprječavanju.

U okviru projekta planira se provedba 1 okruglog stola i 21 javne radionice u Osijeku, Vukovaru, Našicama, Slavonskom Brodu, Valpovu, Belom Manastiru i Đakovu kako bi stanovnici Istočne Hrvatske povećali svoje znanje o važnosti prevencije moždanog udara te smanjili pritisak na bolničke ustanove. Na okruglom stolu i radionicama će predavati renomirati zdravstveni stručnjaci čime će se povećati razina znanja o važnosti i mogućnosti prevencije, posebice o čimbenicima rizika, simptomima i ranom prepoznavanju moždanog udara, odgovarajućem pravovremenom liječenju te rehabilitaciji

Na radionicama će predavati renomirati zdravstveni stručnjaci čime će se povećati razina znanja o važnosti i mogućnosti prevencije, posebice o čimbenicima rizika, simptomima i ranom prepoznavanju moždanog udara, odgovarajućem pravovremenom liječenju te rehabilitaciji oboljelih.

Kako spriječiti moždani udar? Čak 90 % moždanih udara može se spriječiti ako kontroliramo 10 čimbenika rizika na koje možemo utjecati, a to su:

 1. povišeni krvni tlak
 2. visoka razina masti u krvi
 3. šećerna bolest
 4. nepravilan srčani ritam
 5. konzumacija alkohola
 6. pušenje
 7. neadekvatna prehrana
 8. nedovoljna tjelesna aktivnost
 9. pretilost
 10. stres i depresija.

Znanstvena istraživanja na stotinama tisuća bolesnika dokazala su da se učinci više rizičnih čimbenika zbrajaju. Kontrolom navedenih čimbenika može se spriječiti moždani udar za 90 %, a uz propisanu terapiju i zdraviji način života kod pacijenata koji su ga doživjeli smanjuje se rizik od ponavljanja moždanog udara za 80 %.

Kako prepoznati moždani udar?

 1. Nerazgovijetan govor
 2. Slabost i utrnulost dijela tijela
 3. Gubitak svijesti
 4. Glavobolja
 5. Obješenost polovice lica
 6. Zamagljen vid
 7. Gubitak ravnoteže

U slučaju uočavanja simptoma potrebno je odmah nazvati Hitnu pomoć ili doći u bolnicu!

VRIJEME JE PRESUDNO – U slučaju nedostatnog protoka krvi kroz moždano tkivo gotovo 2 milijuna neurona umire svake minute, što znači da su rana identifikacija i brzo liječenje presudni za osiguranje preživljavanja i najbolje moguće kvalitete života
pacijenta.

POSLJEDICE SU TRAJNE – Osim tjelesnih, moždani udar ima i psihičke posljedice na samog pacijenta ali i na njegovu obitelj, što uz ekonomske aspekte troškova liječenja moždanog udara dovoljno govori o njegovom javnozdravstvenom značaju.