Kako smanjiti nervozu i anksioznost?

Kada se često suočavate sa stresom, valovima tjeskobe ili anksioznosti, važno je razviti individualne alate koji nam mogu pomoći da se lakše suočimo s predstojećim izazovima, prevladamo neku nelagodu te izgradimo otpornost, poručuje Anna, terapeutica specijalizirana za anksioznost i kreatorica Instagram profila @annatheanxietycoach.

U tu svrhu, donosi nam 3 korisna načina kako možete smanjiti nervozu i anksioznost – sve su to tehnike koje su i znanstveno potkrijepljene.⁠

Važno je istražiti što je za vas najbolje. Ništa od ovoga ne bi trebalo niti je zajamčeno da će raditi za vas, jer su vaše potrebe, preferencije i želje jedinstveno različite od svih drugih.⁠ Dopustite sebi da sa znatiželjom istražite ove tehnike, ostajući otvoreni spoznaji da ne postoji pristup koji odgovara svima, ali će postojati jedan pristup koji vama odgovara“, poručila je.

U nastavku otkrijte koje su to tehnike i pročitajte više o svakoj.

1) DUBOKO UDAHNITE

Uzdah možda samo prolazi ispod radara, ali ima važnu ulogu u funkciji mozga, pluća, ponašanju i sigurnosti. Ono regulira stabilnost disanja i djeluju na širenje pluća do optimalne funkcije. Izražava se tijekom emocionalnih stanja poput olakšanja ili zijevanja koje je ‘zarazno’.

Oni također mogu signalizirati promjenu stanja ponašanja kao što je kao uzdah olakšanja – signalizirajući pomak od straha do opuštanja. Namjernim uzdahom u trenucima tjeskobe, stresa ili napetosti, možete si pomoći da brže prijeđete u opuštenije stanje“, objašnjava Anna.

Kako možete namjerno ‘uzdisati’?

Jednom udahnite kroz nos
Bez stanke ponovno udahnite kroz nos
Izdahnite kroz nos ili usta i produžite što je duže moguće

2) ISKORISTITE TEŽINU

Jednostavan, ali učinkovit alat za smirivanje aktiviranog sustava. Težina pruža umirujući i organizirajući učinak na mozak i živčani sustav kroz propriocepciju.

Propriocepcija je sposobnost tijela da osjeti samo sebe. Vode ga receptori u tijelu (koža, mišići, zglobovi) koji se preko živčanog sustava povezuju s mozgom tako da i bez vida čovjek zna što njegovo tijelo radi.

Propriocepcija je potporna dnevna aktivnost za izgradnju svijesti o tijelu, ali i u trenucima povišenih stanja i aktivacije.

Nekoliko načina da si date proprioceptivni unos:

Trening s utezima, dizanje teških torbi ili knjiga
Vježbe s opterećenjem tijela kao što su čučnjevi, sklekovi, puzanje
Čvrsti zagrljaji i zagrljaji sebe

3) OTRESITE SE

Drhtanje je proces tijela i živčanog sustava za oslobađanje mišićne napetosti i regulaciju nakon pojačanog stresa i straha. Koristeći ovaj prirodni pokret, svom tijelu možete dati prostora da dovrši ciklus aktivacije i procesa i oslobodi nakupljenu energiju u živčanom sustavu.

Kako to učiniti?

Počnite sporo, poskakujte gore-dolje, postupno povećavajte tempo dok ne protresete cijelo tijelo od glave do pete. Slušajući glazbu koja vas pokreće može biti odličan dodatak!