Misli na druge – cijepi se!

cijepljenje covid 19
cijepljenje covid 19

Kampanja „Misli na druge – cijepi se!” započela i u Osječko-baranjskoj županiji. U Domu za starije i nemoćne osobe prva se cijepila korisnica doma s najdužim stažem, punih je 35 godina stanovnica Doma. Gospođa Ružica Patajac svoje je dojmove podijelila s članovima Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije i prisutnim novinarima.

Cijepila sam se iz jednostavnog razloga jer pratim sve, ne bojim se i vjerujem struci. Nikad nisam imala nekakve nuspojave od cjepiva, prema tome ako epidemiolozi savjetuju da se cijepimo, ja prihvaćam mišljenje struke. Život svih nas u Domu se promijenio s koronavirusom, a mi smo se prilagodili, slušamo upute Stožera, pridržavamo se mjera i poručujem svima da se cijepe, čak i mladima jer mislim da bi bilo pametno da se 70-80 posto ljudi cijepi – poručila je gospođa Ružica.

U osječkom domu cijepilo se tridesetak korisnika, a cijepljenje se nastavlja i idućih dana u osječkom i u domovima za starije i nemoćne osobe u Đakovu i Belom Manastiru. Za domove u vlasništvu županije danas je pristiglo ukupno 485 doza cjepiva, a idućih će dana pristizati i za druge osobe koje imaju prioritet u cijepljenju.

Cjepivo koje je danas stiglo oko 12:30 distribuirano je tijekom dana na sve dogovorene lokacije i svih 645 doza upotrijebit će se tijekom idućih dana u domovima i zdravstvenim ustanovama. Uskoro kreće cijepljenje građana, a prema informacijama koje imamo svakoga će tjedna stizati nove količine cjepiva – rekla je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije Nataša Turić.

{mp3}2020/Covid19/turiccjepivo{/mp3}

Kampanju „Misli na druge – cijepi se!“ podržao je županijski stožer te župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić koji je tom prigodom poručio da je zadovoljan odazivom te da će u idućim danima pristići dovoljno cjepiva za sve zainteresirane.

anusic

Iznimno je važno cijepljenjem stvoriti imunitet kako bi okončali epidemiju koronavirusa, što će se vjerujem dogoditi tijekom idućih mjeseci. Danas je gospođa Ružica pokazala svojim primjerom, a nakon nje voditelj Respiracijskog centra u kojem su hospitalizirani najteži pacijenti oboljeli od koronavirusa, da je cijepljenje važno. Interes zdravstvenih djelatnika i korisnika i pružatelja socijalnih usluga koji se cijepe među prvima, ali i interes građana je sve veći i stoga pozivam građane da se odazovu akciji „Misli na druge – cijeli se!“ – poručio je župan Ivan Anušić.

Nakon korisnika, cijepili su se i djelatnici pružatelja socijalnih usluga, ali i zdravstveni djelatnici.

Danas je liječnica Doma zdravlja Osječko-baranjske županije cijepila prvu korisnicu doma, i dalje će sve zainteresirane cijepiti liječnici obiteljske medicine, u KBC-u i Zavodu za hitnu medicinu cijepit će njihovi djelatnici. Nakon današnjeg cijepljenja 30-tak korisnika, već sutra u 9 ujutro nastavlja se s cijepljenjem kao i u drugim županijskim domovima za starije i nemoćne – rekao je Mato Lukić, ravnatelj Domova zdravlja Osječko-baranjske županije.

Prvi je cjepivo u KBC-u Osijek primio Ivan Radoš, predstojnik Klinike za anesteziologiju i reanimatologiju i voditelj Primarnog intenzivističkog respiracijskog centra za svih pet slavonskih županija.

Bit ću najsretniji kad zatvorimo respiracijski centar i kad ni jedan pacijent zaražen kovidom više ne premine. Ako je ovo put, naravno da se trebamo cijepiti svi, jer cijepimo se protiv mnogih bolesti i građane uistinu ne treba biti strah – poručio je Radoš.

{mp3}2020/Covid19/drrados{/mp3}

cijepljenje covid 19

Za cijepljenje zdravstvenih djelatnika pristiglo je ukupno 160 doza, a idućih dana pristiže ih još. Prvo će se cijepiti djelatnici KBC-a Osijek, Opće županijske bolnice Našice i Zavoda za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije. Kako budu pristizale nove količine cjepiva, širit će se i plan cijepljenja. Idući su na redu zdravstveni djelatnici Domova zdravlja Osječko-baranjske županije te osobe starije od 65 godina.

Za sada je 30-tak posto prijavljenih djelatnika KBC-a, ali kako bude išla kampanja i taj će broj rasti. Naši djelatnici koji su najviše izloženi infekciji kovida, djelatnici Respiracijskog centra i djelatnici Klinike za infektologiju se cijepe i time će potaknuti i druge djelatnike da se cijepe i tako zaštite sebe i druge – poručio je ravnate KBC-a Osijek Željko Zubčić.

{mp3}2020/Covid19/zupciccjepivo{/mp3}

Do 29. prosinca u državama članicama Europske unije traju ,,Europski dani cijepljenja” kojima je cilj podizanje svijesti o važnosti cjepiva kao najsigurnijem načinu da se okonča pandemija koronavirusa. Cjepivo je besplatno za sve, a građani se cijepe na dobrovoljnoj osnovi.