Milanović otvorio lateralni kanal

Lateralni kanal Kneževi Vinogradi-Zmajevac u dužini od 12,3 kilometara, u čiju su izgradnju Hrvatske vode uložile 102 milijuna kuna, otvoren je danas na crpnoj stanici kod Monjoroša.  Nazočio je predsjednik Vlade Zoran Milanović i njegovi suradnici, direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić, župan Vladimir Šišljagić, načelnik općine Kneževi Vinogradi Deneš Šoja i ostali dužnosnici. 
Funkcija tog višenamjenskoga infrastrukturnog objekta je zaštita od štetnog djelovanja voda te osiguranje potrebnih količina vode za navodnjavanje 5.500 hektara poljoprivrednog zemljišta. Kanal obuhvaća i reverzibilnu crpnu stanicu, šest 6 ustava i šest sifona, vodnu stepenicu i četiri mosta, a gradnja je započela je 2013. godine. Premijer Milanović je rekao kako se u mandatu ove Vlade u režim navodnjavanja planira staviti dodatnih 12 tisuća hektara površina, što je i dalje malo.
{mp3}milanovic{/mp3}
Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina rekao je kako je izgradnja lateralnog kanala odličan projekt i pokazatelj na koji način se poljoprivrednoj proizvodnji može osigurati dodana vrijednost i dodatni prihod. Ocijenio je kako je riječ o projektu koji pokazuje značaj ulaganja u sustave navodnjavanja, dodavši da je u protekle četiri godine u Osječko-baranjskoj županiji uloženo u projekte vodno-komunalnog sektora oko 778 milijuna kuna.
{mp3}jakovina{/mp3}