Mijenja se način glasovanja na Dori 2024.

Uskoro ćemo saznati tko će u ime Hrvatske otputovati na Eurosong 2024. u švedski Malmö. Iako Hrvatska radiotelevizija još nije otkrila detalje kako će biti odabran pobjednik nacionalnog izbora Dora 2024., obrise je već otkrio Jutarnji list.

U polufinalima (22. i 23. veljače) odluku o finalistima će donijeti isključivo glasovi publike putem televotinga. Iz svakog polufinala u izlučnu fazu kvalificirat će se po osam natjecatelja, što znači ukupno 16 finalista.

U finalu (25. veljače) situacija će biti nešto drugačija – točnije 50% žiri i 50% publika preko televotinga. Međutim, u odnosu na prethodne tri godine, neće biti 10 regionalnih žirija, već ukupno osam žirija – četiri regionalna (Zagreb, Split, Rijeka i Osijek) i četiri inozemna. Neslužbeno se doznaje kako su četiri zemlje u međunarodnom žiriju Island, Italija, NjemačkaUkrajina.

Svaki žiri imat će tri člana – glazbeni kritičari, novinari koji se bave glazbom, skladatelji, producenti i ost.

Matematički gledano, svaki žiri dat će set od 58 bodova, što znači kako će žiri podijeliti 464 boda. Ukoliko sustav dodjele bodova od televotinga ostaje isti (postotak x ukupan broj bodova), to znači kako će u finalu Dore 2024. biti dostupno 928 bodova za distribuciju.

Publika će moći glasovati putem telefonskih poziva (065 22 44 XX (redni broj pjesme), 0,20 € po pozivu s fiksne mreže i 0,32 € po pozivu s mobilne mreže) i SMS poruka (poruka sadržaja Dora XX (redni broj pjesme), 0,32 € po poruci).

Eurosong.hr