Obilježen Međunarodni dan rijeke Drave – “Tri grada jedna rijeka”

Međunarodni dan rijeke Drave ove se godine na području Osječko-baranjske županije obilježio od 22. do 24. rujna raznovrsnim i atraktivnim programom pod nazivom “Tri grada jedna rijeka”. Program obilježavanja Dana rijeke Drave započeo je u Velikoj vijećnici Županijske skupštine stručnim skupom na temu „Projekti i izazovi zaštite i održivog razvoja uz rijeku Dravu“ s ciljem predstavljanja projekata koji doprinose očuvanju jedne od posljednjih prirodnih rijeka u Europi, modele održivog razvoja te mogućnosti razvoja turizma uz rijeku Dravu te projekte na području UNESCO rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav. Projekte su predstavili Upravni odjel za turizam, kulturu i sport Osječko-baranjske županije, Hrvatske vode, Hrvatske šume, Udruga Zeleni Osijek, Grad Belišće, JU Park prirode Kopački rit i JU za zaštitu prirode Osječko-baranjske županije.

Na Staroj Dravi u Donjem Miholjcu organizirala se 25. Gradska fišijada, a uz to su posjetitelji mogli uživati u slikarskim radovima na temu rijeke Drave koje su u sklopu Likovne kolonije izložili članovi udruge “Likrob” iz Donjeg Miholjca. Za zabavni program zadužen je Tamburaški sastav “Kočije”.

U subotu (24. rujna) u Belišću su organizirane brojne prezentacije športsko-ribolovnih udruga održane su brojne radionice i edukacije na temu ribolova i rijeke Drave, vožnja čamcima od Gata do odmorišta Drava te također vožnja kanuima. Neizostavna je bila i gastro ponuda grah u ćupu, fiš paprikaš, pečena riba i langošice.

U Osijeku je Međunarodni dan rijeke Drave obilježen u Tvrđi kod Vodenih vrata. U sklopu manifestacije posjetitelji su mogli obići izložbu fotografija “Živjeti s Dravom” u Galeriji Waldinger i glasati za najbolju fotografiju, Muzej likovnih umjetnosti održao je radionicu na temu “kreirati svoju majicu” s motivima rijeke Drave, djeca su saznala ponešto i o pustarama i sportskim igrama koje su održali Korijeni pustare iz Antunovca. Udruga Moss Art održala je  radionicu  “Izradi svoj biljni terarij” i glazbeni program za djecu.

Bogatom programu pridružila se i Športska zajednica Osječko-baranjske županije koja je za četvrtak, 22. rujna organizirala vrtićku biciklijadu na parkiralištu ZOO vrta, radionice na temu “Bicikliram, recikliram ⁄ Čuvam Dravu” i “Bonton u sportu” te posjet ZOO vrtu.

Ostatak programa Športske zajednice OBŽ posvećen je bicikliranju, pa je uz gradsku biciklijadu u petak, 23. rujna, organizirana i centralna biciklijada u subotu, 24. rujna. Start biciklijade bio je u Valpovu u 9 sati, u Belišću u 9.30, u Osijeku u 10, a u Belom Manastiru i Vukovaru u 11 sati. Cilj je Lovački dom Zlatna greda, a sve sudionike i druge posjetitelje od 14 sati zabavljao je poznati osječki pjevač Igor Delač.