Dopušteno klanje svinja na području zaraženom ASK-om

U Narodnim novinama, 02. studenoga, Ministarstvo poljoprivrede objavilo je novu uredbu koja donosi promjene u mjerama za suzbijanje afričke svinjske kuge.

Prema toj uredbi, sada je dopušteno klanje svinja u kućanstvima na području zaraženom tom bolešću do kraja ovog mjeseca, odnosno 30. studenoga ali uz obvezan veterinarski pregled koji mora biti obavljen 24 sata prije samog klanja.

Važno je napomenuti da je prvotni rok za sve uzgajivače s objektima na području Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, čiji objekti nisu ispunjavali kategoriju 3, bio 31. listopada.

O izmijenjenoj naredbi do danas nije bilo službenog očitovanja resornog Ministarstva poljoprivrede, a za nju su, kažu, seljaci doznali slučajno.

 – Na jedan način smo i zadovoljni, jer vidi se neki pomak. S druge strane ta odluka Ministarstva nije ono što smo mi željeli i tražili. Ona je totalno nedorečena. Mi tražimo da se na području cijele RH dopusti održavanje svinjokolja, a ovo što su oni poslali to je totalno nedorečeno. Također smatramo kako je ova odluka donesena kako bi  Stožer za obranu hrvatskog sela na čelu s Pokrovcem i sa mnom, ostao bez ljudstva i drugih županija u potpori prosvjedu, ali to im neće proći, mi smo u kontaktu sa svim ostalim županijskim centrima, kaže Milenko Bilić, Stožer za obranu hrvatskog sela.

Ključan je, kažu u Stožeru, sljedeći petak. Za minutu do 12 zatražili su sastanak s čelnicima Ministarstva i Vlade u Retkovcima.

– Ukoliko dođe do sastanka i dogovora mi odustajemo od svih nakana. Ukoliko se oni ne odazovu i ne dođe do dogovora, Stožer kreće u prosvjede, kako smo i rekli, idemo na blokade granica. Mi smo kupili već ljepilo, ljepit ćemo se za asfalt tako da nas jedino mogu helikopterom ili bagerom odlijepiti s tog asfalta, kaže Bilić.

Iz Stožera za obranu hrvatskog sela poručuju kako od svojih zahtjeva neće odustati ni milimetra. Prvi i osnovni je zaustavljanje eutanazije svinja, a inzistirat će i na konkretnim mjerama za spas poljoprivrede i sela.

Izvor: STV