Madraci – koja visina je prava?

Nije lako odabrati odgovarajući madrac, ali je to od velikog značaja za naše cjelokupno zdravlje. Debljina madraca direktno utječe na njegovu udobnost, ali i trajnost.

Koju visinu madraca odabrati, razlikuje se od modela do modela, ali nije to jedini čimbenik koji treba uzeti u obzir prije kupnje. Ono što je najvažnije je – ne miješati debljinu i gustoću, jer su to dva, sasvim različita, čimbenika. Bez obzira, imate li tanak ili debeli madrac, najvažnije je da odgovara vašim potrebama i željama.

Za vas smo saželi najvažnije kriterije, kako biste mogli odrediti idealnu visinu madraca.

Različite debljine madraca:

  • Madraci visine 15 cm i manje – uglavnom su prikladni za djecu. Budući da djeca nemaju iste potrebe kao odrasli, dijete će imati izvrsnu potporu s madracem od samo 6 cm ili manje. Međutim, ova vrsta madraca se ne smije koristiti za odrasle jer može uzrokovati bolove u leđima. Mogu se za odrasle, eventualno, koristiti kao futoni.
  • Madraci visine 15 – 20 cm – općenito se mogu nazvati početnim madracima. Napravljeni su od različitih materijala, kao što su: memorijska pjena, poliuretan, lateks… No, debljina madraca nije znak kvalitete. Deblji madraci mogu također, biti nekvalitetni. Madraci od lateksa, na primjer, visine od 15 cm, definitivno mogu ponuditi pravu udobnost. Ipak, za kvalitetniji san preporučamo deblje madrace.
  • Madraci visine 20 – 25 cm – nude optimalnu potporu i udobnost. No, ovaj kriterij nije jedini, treba paziti i na sastav madraca. Debeli madrac s inferiornim jezgrom, nudi slabu potporu i kratak vijek trajanja. Dajte prednost visokokvalitetnim materijalima, uz udobnu jezgru, koja će vam pružiti san kao na oblacima.
  • Madraci visine preko 25 cm – uglavnom su opružni madraci. Madraci od sintetičkih pjena, također, mogu biti debeli više od 25 cm, ali u tom slučaju treba provjeriti gustoću jezgre. Osim toga, madrac ove visine, zahtijeva optimalnu ventilaciju, kako bi se spriječilo razvoj bakterija i vlage unutar madraca.

Općenito, vrijedi sljedeće: što je jezgra vašeg madraca deblja, to je i udobnost veća. Odrasla osoba treba odabrati madrac visok najmanje 15 cm. Ukoliko vaša tjelesna težina prelazi 80 kg – vaš madrac mora biti najmanje 18 cm visok.

Ovisno o dobi i tjelesnoj građi, nemamo uvijek iste potrebe. Još neki se kriteriji moraju uzeti u obzir pri određivanju odgovarajuće visine madraca. Bebe trebaju čvrsti madrac za idealnu potporu, s relativno velikom gustoćom. No, obzirom na njihovu težinu, odgovarajući su madraci debljine između 8 i 12 cm. Kako vaše dijete raste, morat ćete prilagoditi i madrac. Isto tako, i odrasle osobe male težine mogu udobno spavati na nešto tanjim madracima, sa kvalitetnom jezgrom. Dovoljno debela jezgra, također, je garant za duži vijek trajanja vašeg madraca.

Nadamo se da su vam naši savjeti pomogli pri stvaranju jasnije predodžbe o tome kakav madrac bi mogao odgovarati vašim potrebama. Posjetom jednoj od internet trgovina, moći ćete u miru razgledati bogatu ponudu različitih madraca, te uspoređivati cijene, do konačne odluke o kupnji. Nakon toga se možete prepustiti snovima „kao na oblaku od perja“.

Foto: Pixabay