Laslovo 152 – svjedočanstvo o obrani Laslova

Svečano je predstavljena knjige „Laslovo, 152” autora Ladislava Kočiša, zapovjednika obrane Laslova tijekom Domovinskog rata 1991. godine. Dvojezični pisani trag (knjiga je pisana na mađarskom i na hrvatskom jeziku) junačke obrane Laslova tijekom ljeta i jeseni 1991. godine ogromni je doprinos očuvanja sjećanja na junačku ulogu sveukupne mađarske zajednice, odnosno svih stanovnika mjesta Laslovo u obrani Republike Hrvatske tijekom Domovinskog rata za generacije koje dolaze.

Ovo je neispričana priča, sažetak istine iz obrane Laslova, nastala je jer 32 godine nismo ništa napisali– rekao je autor knjige Ladislav Kočiš.

Nakladnik knjige je Demokratska zajednica Mađara Hrvatske, uz financijsku potporu Savjeta za
nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske, Ministarstva hrvatskih branitelja te Vlade Mađarske.

Laslovo u povijesti nikada nije doživjelo ništa slično. 152 dana mještani su bili izloženi teškim napadima iz okolnih mjesta naseljenih srpskim stanovništvom. rekao je Jankovics koji knjigu vidi kao vraćanje duga ogromnoj žrtvi mađarske zajednice u obrani, ne samo Laslova nego i ostalih područja.

Svečanom predstavljanju knjige nazočili su, između ostalih, Tomo Medved, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja te župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

Laslovo je najpoznatije po herojskoj obrani i stradanju u Domovinskom ratu, kada su mještani uz pomoć dragovoljaca iz drugih dijelova Hrvatske (iz Dalmacije, Kvarnera i Zagorja), ali i svijeta (iz Bolivije, Mađarske, SAD-a, Slovenije i Španjolske), 152 dana branili selo i time držali prvu crtu obrane Osijeka s juga.

Dok su živi svjedoci vremena, ratni zapovjednici koji itekako pamte sva ta događanja, uvijek im pozivam da pišu knjige da snimaju filmove o tome što se događalo u Hrvatskoj u vrijeme velikosrpske agresije – rekao je ministar branitelja Tomo Medved.

Ukupno je u obrani Laslova poginulo 48 ljudi, a još 15 ih se i danas smatra nestalima.