Kuharske radionice “Za zdravo srce” – “Valentinovo s Davidom Skokom“

U Regionalnom centru kompetentnosti Ugostiteljsko-turistička škola Osijek, u okviru projekta RCK VirtuOS, održava se dvodnevna aktivnost pod nazivom kuharske radionice “Za zdravo srce” – “Valentinovo s Davidom Skokom“. Tema radionice je priprema i prezentacija gastronomski zanemarenih ribljih vrsta s ciljem održive konzumacije jadranske ribe, a njome se kroz pripremu kreativnih jela omogućava upoznavanje polaznika s realnim ulovom jadranskih ribara. Nakon radionice za mentore, radionica bila je namijenjena učenicima te je ujedno i dobra priprema za nadolazeća natjecanja.

Ugostiteljsko-turistička škola Osijek kroz Regionalni centar kompetentnosti čini veliki iskorak i sustavno podiže kvalitetu strukovnog obrazovanja u sektoru ugostiteljstva i turizma dovodeći vrhunske kuhare iz Hrvatske i inozemstva. Današnji učenici imaju prilike koje nijedna generacija dosad nije imala, učiti od vrhunskih šefova kuhinja, vrhunskih barmena, somelijera, konobara. Istodobno škola pruža mogućnost cjeloživotnoga učenja za odrasle polaznike koji su ranije završili Ugostiteljsko-turističku školu, kao i za one koji su potpuno drugog zvanja i žele naučiti nešto novo – kazala je Miranda Glavaš-Kul, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade Osječko-baranjske županije.

– Ovo je jedna od bolje opremljenih škola za ugostiteljstvo i hotelijerstvo i stvarno mi je velika čast biti ovdje. Kroz moj način kuhanja i prezentiranja želim na neki način predstaviti tradicionalnu kuhinju moga kraja, pripremljenu i prezentiranu na moderniji način. To ne znači da se udaljavamo od tradicije, dapače vrednujemo tradiciju kroz namirnice i okuse i igramo se u prezentaciji s modernijim tehnikama kuhanja što je vrlo važno za prepoznatljivost naše gastronomije u svijetu. S obzirom kako slavimo Valentinovo znamo koliko je naše srce i naša ljubav životno bitna. Naše srce štitimo zdravom prehranom pogotovo ako unosimo veće količine ribe, a kroz tehnike kuhanja čuvamo hranjive vrijednosti tako da bi bile dobre za naše srce. Voleći sebe zapravo volimo druge – istaknuo je chef David Skoko.

Nastavljamo s našim aktivnostima pripreme učenika za natjecanja, a kako imamo čast učiti od poznatog chefa Davida Skoke, ove radionice su ujedno i jako dobra promocija strukovnih zanimanja za koja obrazujemo. Danas je naglasak na namirnicama i istarskoj autohtonoj kuhinji, što će sigurno koristiti učenicima na natjecanjima, ali i u poslu bude li netko od njih radio u tom kraju.  S radionicama nastavljamo i sutra kata će chef David Skoko održati radionicu s nastavnicima i mentorima kod poslodavaca – rekao je Andrej Kristek, ravnatelj Ugostiteljsko- turističke škole Osijek.