Kuća baranjskog kulena

Održana je završna konferencija projekta “Kuća Baranjskog kulena”. Projekt su predstavili gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob kao predstavnik nositelja projekta, predstavnici Udruge proizvođača kulena – Baranjski kulen, koji su bili partneri na projektu, te Ivan Anušić, župan Osječko-baranjske županije. Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak  nazočila je završnoj konferenciji i istaknula kako je to projekt zaštite autohtonog baranjskog proizvoda.

Projekt „Kuća Baranjskog kulena“ proveden je u sklopu Intervencijskog plana Grada Belog Manastira i Općine Darda. Projekt je vrijednosti 12.504.591,72 HRK, od čega iznos bespovratne potpore iznosi 10.628.902,96 HRK, a sufinanciran je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa konkurentnosti i kohezije. Ugovor za projekt „Kuća baranjskog kulena“ potpisan je 23. svibnja 2019. godine.

Ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric, rođeni Belomanastirac iskazao je zadovoljstvo što je grad Beli Manastir kvalitetno iskoristio Intervencijski plan, kroz brojne projekt, a na kraju i kuću Baranjskog kulena.

Projektom „Kuća Baranjskog kulena“ izgrađene su dvije građevine – pogon za preradu mesa te zgrada za prezentaciju proizvoda. Pogon za preradu mesa ima pet odvojenih pogona za proizvodnju površine 364,98m², dok zgrada za prezentaciju proizvoda ima površinu 187,56m² i služi za promidžbu i prodaju Baranjskog kulena.