‘Knjiga svima i svuda’ umjesto Interlibera

knjiga svima i svuda
knjiga svima i svuda

‘Knjiga svima i svuda’ platforma je kojom je Zajednica nakladnika i knjižara odgovorila na otkazivanje Interlibera koji se ove godine neće održati zbog dobro nam poznatih razloga – loše epidemiološke situacije. Programi idu online i na HTV3.

No to nije dakako razlog da barem tih nekoliko dana od 10. do 15. studenog, koliko inače traje Interliber, knjiga i dalje ne bude u fokusu u knjižarama diljem zemlje. Ljubitelji knjige čekali su omiljeni sajam cijelu godinu, kako bi kupili željene naslove po povoljnijoj cijeni. No, oni ove godine neće biti viđeni jer neće biti Interlibera na kakvog smo navikli. On će svoju alternativnu inačicu pod nazivom ‘Knjiga svima i svuda’ dobiti, naime, online.

Na stranicama Zajednice nakladnika i knjižara www.znk.hr će biti objedinjene stranice svih izdavača u Hrvatskoj gdje će se preko internetskih dućana prodavati knjige, a sajamska prodaja će biti premještena u sve knjižare diljem Hrvatske, najavljuje Slavko Kozina, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara.

Bit će tu i premium program gdje će renomirani urednici ugostiti neke od hrvatskih pisaca po svojem izboru, a koji će biti emitiran na Trećem programu HTV-a. Da knjiga bude u središtu pozornosti važno je i nakladnicima koji su nerijetko, više od 50% godišnje prodaje ostvarivali upravo na Interliberu, a važno je to i resornom ministarstvu koje je cijeli projekt financijski svesrdno poduprlo:

Od početka ove krize imali smo dogovor da se sva sredstva koja smo osigurali za međunarodne sajmove, koji su se jedan za drugim otkazivali, preusmjere u poticanje čitanja, distribuciju i druge aktivnosti u Hrvatskoj. Na tom tragu, umjesto Interlibera na Zagrebačkom velesajmu, koji bi ove godine zaista predstavljao prevelik epidemiološki rizik, odlučili smo podržati Zajednicu nakladnika i knjižara, ustvrdila je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Na najavnoj konferenciji za novinstvo, održanoj u ponedjeljak, ministrica je pozvala sve da iskoriste sajamske popuste i ovo vrijeme u kojemu je, smatra, uobičajeno da izađe jako puno noviteta te da ljudi kupuju i daruju knjige. Živi kontakt pisaca i čitatelja ništa ne može zamijeniti. Pisci će se ove godine preseliti na male ekrane, no sajamski popusti na ovaj će način doći u cijelu Hrvatsku, a knjiga tamo gdje joj je i mjesto  – u ruke čitatelja.

http://znk.hr/