Katastrofalan požar u krugu tvrtke Drava International kod Osijeka

U krugu tvrtke Drava International u osječkom naselju Brijestu u noći s 3. na 4. listopada izbio je veliki požar. Unatoč žurnim intervencijama svih raspoloživih vatrogasnih snaga požar je satima jačao te zahvatio više tisuća četvornih metara s deponiranom plastikom, pa čak i dio tvorničkog objekta. I u trenucima objave ovog priopćenja požar još uvijek nije pod nadzorom. Prilikom intervencije ozlijeđena su tri vatrogasca.

Odmah po izbijanju požara na lokaciju su stigli brojni profesionalni vatrogasci i pripadnici DVD-a iz Osijeka i okolice te Belog Manastira, oko 100 vatrogasaca i 50 vozila, ali i djelatnici i komunalnih tvrtki s vozilima i potrebnom opremom. Građani Osijeka su u 04.50 sati na mobilne uređaje putem sustava za rano upozoravanje SRUUK dobili sljedeće upozorenje:

Na požarištu se tijekom dana nalazilo oko 180 vatrogasaca i 82 vatrogasne cisterne, a koristio se i vatrogasni robot. Stožeri civilne zaštite Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije redovito su upozoravali građane na opasnost od udisanja dima i štetnih plinova. Škole u gradu Osijeku održavale su redovitu nastavu, dakako uz upozorenje da se učenici, kao i svi građani, što manje zadržavaju na otvorenom te da prozori na objektima budu zatvoreni.

Budući da vjetar nosi dim i čestice izgorjele plastike prema naseljima Antunovac, Ernestinovo, Ivanovac, Laslovo, Čepin i Vuka, po preporuci Stožera nije održana redovita nastava u tim školama, a građani su upozoreni da se koliko je moguće ne izlažu udisanju štetnih materija na otvorenom.

Preporuke – Što učiniti kada postoji upozorenje na zagađenje zraka?

Načelnik osječkog Stožera CZ Dragan Vulin i načelnik županijskog Stožera CZ Mato Lukić putem medija su također učestalo slali poruke o trenutnom stanju, a na požarištu su također bili župan Ivan Anušić, gradonačelnik Ivan Radić i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Vatrogasci su zaista nadljudskim snagama cijelu noć nastojali ugasiti požar, što je snažan vjetar od jutra još dodatno otežavao. Usporili su širenje vatre i tako spriječili još veću katastrofu jer su svi objekti u tvrtki puni zapaljivih tekućina i tvari, plinskih boca i boca s kisikom, što se strojevima prebacivalo na druga mjesta kako ne bi došlo do eksplozije i još veće tragedije. Požar će vjerojatno trajati dugo jer je riječ o tisućama kvadrata prešane plastike – rekao je Mato Lukić, načelnik Stožera CZ OBŽ te dodao kako se redovito prati stanje kvalitete zraka kako bi se u slučaju potrebe i na to pravovremeno upozorilo građane.

Župan Ivan Anušić naglasio je da Županijski stožer u suradnji s Gradskim stožerom CZ vodi računa o svemu onome što je u njihovoj nadležnosti te o svemu obavještava javnost. Osobito je naglasio:

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković pojasnio je da su odmah po izbijanju požara podignute sve raspoložive snage, kao i Stožeri civilne zaštite Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.

Preporuka građanima je da zatvore prozore i da se pridržavaju uputa stožera. Važno je istaknuti da smo iz skladišta uspjeli izmaknuti sve zapaljive tekućine, no treba i dalje biti na oprezu zbog gustog dima i nepristupačnog terena oko tvornice – kazao je Tucaković i osvrnuo se na probleme s hidrantskim sustavom u tvornici. – To je u nadležnosti inspekcije koja će morati doći ovdje i utvrditi uzroke požara, ali i odgovornost vlasnika u čijoj je nadležnosti briga ne samo o hidrantskom sustavu, već i svemu unutar tvornice. Podsjećam, požar ovakvih razmjera još nije zabilježen, bilo ih je na ovom području, ali ne ovakav te je potrebno poduzeti sve mjere u skladu sa zakonima Republike Hrvatske – rekao je Tucaković te pojasnio da se požar gasi vodom prilikom čega 82 vozila ohlađuju hrpe plastike, a tekuća plastika koja je napunila kanale je zahvaljujući brzoj reakciji Grada Osijeka spriječena u daljnjem protoku prema pročistaču i odvodnim kanalima.

U poslije podnevnim satima za prometovanje je ponovo otvorena cesta D518, a policija i dalje regulira promet kod tvrtke Drava International.