Izložba Vedrana Perkova

Svečano otvorenje samostalne izložbe Vedrana Perkova „A B C Č Ć D Dž Đ E F G H I J K L Lj M N Nj O P R S Š T U V Z Ž“ 22. siječnja u 18 sati u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku.
Na samom početku valja primijetiti da je zajednički nazivnik svih radova izloženih na ovoj izložbi komunikacija. Autor se iz različitih rakursa referira na taj fenomen u društvu i socijalnom okružju, temeljito gradeći svoj odnos primarno iznutra, ulazeći iz intimnog prostora jezgre samih radova i procesa njihova nastanka u javni prostor u kojemu su postavljeni, s kojim su u kolaboraciji i dosluhu i u kojemu dobivaju svoj puni smisao povratkom nanovo iz javnog u intiman prostor. Ali ovaj put u intiman prostor promatrača koji je (htio – ne htio) uvučen u specifičnu igru označitelja i označenog.

Vedran Perkov rođen je u Splitu 1972. godine.

Diplomirao je slikarstvo 2002. na Accademia di Belle Arti di Brera u Milanu, u klasi prof. Diega Esposita. Radi na Odsjeku slikarstva na Umjetničkoj akademiji u Splitu, gdje je izabran u zvanje docenta 2009. godine; 2017. godine dobiva stalno zaposlenje. Član je Hrvatske udruge likovnih umjetnika u Splitu. Izlagao je na samostalnim izložbama u Splitu, Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Poreču, Dubrovniku, Puli, Rennesu, Québecu i Milanu te na brojnim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu.

Sudionik je workshopova i Artist-in-Residence programa u Hrvatskoj, Italiji, Švedskoj, Latviji, Alžiru, Francuskoj, Kanadi, Indiji i SAD-u.  Dobitnik je Nagrade Radoslav Putar 2007. godine i Velike nagrade 35. Splitskoga salona, također 2007. godine. Dobitnik je treće nagrade na izložbi T-HT nagrada@msu.hr – nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost 2018. godine. Veliku nagradu 13. trijenala hrvatskog kiparstva dobio je 2018. godine. Osim autorskog rada, aktivan je kao kustos i organizator izložbi te povremeno piše uvodnike i predgovore za izložbe svojih kolega.
Živi i radi u Splitu.