‘Izazovi roditeljstva…’

Na stručnom skupu održanom na Filozofskom fakultetu u Osijeku tematizirala se jedna od najvažnijih tema kada govorimo o odgoju i obrazovanju mladih, a to je da je najveći izazov uspjeti s djecom koja nemaju cjelovitu obitelj i zbog toga upravo ovakve institucije moraju poticati društvo i stručnu javnost na dodatnu brigu i skrb.

Ideja za temu skupa proizašla je iz činjenice da nemaju sva djeca priliku odrastati u potpunoj obitelji i sa svojim biološkim roditeljima, nego žive u jednoroditeljskim, posvojiteljskim, udomiteljskim ili SOS obiteljima te ponekad ni biološke obitelji djetetu ne pružaju optimalne uvjete za rast i razvoj.

Jedno od temeljnih načela SOS Dječjeg sela jest da je svakom djetetu potrebna bar jedna sigurna, pouzdana i njegujuća osoba s kojom će razviti odnos sigurne privrženosti i koja će mu dati čvrstu podlogu za izgrađivanje vlastite budućnosti. U tom dijelu ova ustanova provodi niz projekata u cilju jačanja obitelji i stvaranja vaninstitucionalnih okvira kroz rad s udrugama i volonterima kako bismo stvorili društvo u kojem ćemo imati educirane osobe za pružanje odgovarajuće skrbi baš svakom djetetu kojemu je to potrebno, rekao je direktor SOS Dječjeg sela Ladimirevci Zoran Relić.

Izlaganja na skupu pokazala su nam koje su to vrijednosti, poruke i postupci ključni sastojci dobrog roditeljstva, bez obzira o kakvoj se obitelji radi te koji su izazovi i rizici u skrbi o djeci čija je slika sigurnog svijeta uzdrmana i koja su izgubila povjerenje u sebe i druge. Upravo iz tog razloga, a kako bismo što bolje djelovali kao društvo u radu s našim najmlađima, Županija redovno pomaže realizaciju ovakvih projekata, rekao je župan dr. Vladimir Šišljagić.