Izaslanstvo Osječko-baranjske županije na proslavi Dana hrvatskog naroda u Crnoj Gori

Izaslanstvo Osječko-baranjske županije predvođeno zamjenikom župana Josipom Miletićem sudjelovalo je 13. siječnja 2024. godine na obilježavanju Dana hrvatskog naroda u Crnoj Gori koji se obilježava 13. siječnja, u spomen na dan kada su moći Sv. Tripuna 809. godine prenesene iz Carigrada u Kotor. Dan hrvatskog naroda u Crnoj Gori proslavljen je svečanom misom za Domovinu i hrvatski narod u Crnoj Gori u katedrali sv. Tripuna u Kotoru te Svečanom akademijom i koncertom u Tivtu.

Svečanoj akademiji, uz brojna izaslanstva, nazočili su i izaslanik predsjednika Vlade RH, potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Ivan Anušić, ministar vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić Radman, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas, predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Lidija Bradara, predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović.

U ime domaćina, nazočne je pozdravio predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković.

Zastava hrvatskoga naroda u Crnoj Gori danas se ponosno vijori na zgradama Općine Tivat i Općine Kotor, gradovima s najvećim postotkom Hrvata u Crnoj Gori. Vijorenje zastave hrvatskoga naroda uz crnogorsku 13. siječnja predstavlja za hrvatski narod u Crnoj Gori prije svega ponos, dokaz zajedništva i opstojnosti hrvatskoga naroda na ovim prostorima. Za to da se naša zastava vijori na današnji dan smo se izborili i taj privilegij moramo i dalje čuvati i baštiniti. Dokaz je to da nas još uvijek ima, ali i zalog, a ne samo nada da će nas biti i u budućnosti, posebno u svjetlu nedavnog popisa stanovništva – kazao je Deković.

Deković je nakon obraćanja uručio zahvalnice pojedincima i institucijama za sve što su do sada učinili za hrvatsku zajednicu u Crnoj Gori kao i na zbližavanju RH i europske Crne Gore. Zahvalnica je uručena i Osječko-baranjskoj županiji, a primio ju je zamjenik župana Josip Miletić.

Uz čestitke Hrvatima u Crnoj Gori na njihovu danu Miletić je poručio kako je izuzetno važno očuvanje identiteta kulturne baštine, zajedništva i osjećaja prema domovini.

Osječko-baranjska županija u prethodnom je razdoblju dala značajnu podršku, kako financijsku tako i organizacijsku i to ćemo činiti i nadalje te ćemo sudjelovati u izgradnji Hrvatskog doma. Zajedničku suradnju nastavit ćemo i na kulturnoj, ali i na političkoj razini. Vrlo je važno da se danas u Crnoj Gori zna da su Hrvati narod koji se posebno istaknuo i sa svojim skupštinskim zastupnikom, ali uvjeren sam da ćemo i s podrškom Vlade RH u idućem razdoblju osnažiti naš narod i pomoći im – poručio je Miletić.

Nazočnima se obratio i predsjednik Hrvatske građanske inicijative i zastupnik u skupštini Crne Gore Adrijan Vuksanović rekavši kako budućnost pripada onima koji se najdalje sjećaju svoje povijesti.

Sjetimo se da je nekad bilo gotovo nemoguće da se hrvatska zastava uz crnogorsku državnu zastavu vijori u Tivtu i u Kotoru, a danas je to stvarnost. Danas je stvarnost i da se hrvatska zastava trajno vijori na prostorijama Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore i to je nešto što smo politički postigli i što nam nije dano niti je palo s neba već aktivnim angažiranjem i zastupanjem svih onih naših interesa na pravi način smo artikulirali tu potrebu koja je na korist i Hrvatima i njihovoj opstojnosti, ali i na korist Crnoj Gori i svih onih vrijednosti s kojima se prije i poslije hvalimo – istaknuo je Vuksanović.


Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas u svom se govoru osvrnuo na posebne upisne kvote za buduće studente te izrazio zadovoljstvo činjenicom da je od 130 upisanih studenata, njih 16 iz Crne Gore.

Kroz ciklus obrazovanja upoznat će Hrvatsku u njenoj prošlosti, u njenoj sadašnjosti , ali  i u izazovima koji stoje pred njom i steći će svoje autentično mišljenje o svojoj Domovini. Vratit će se u Crnu Goru i bit će najbolji most između dvaju naroda i dviju država te najbolje vezivno tkivo hrvatskog naroda – rekao je Milas.

Ministar vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić Radman Hrvatima u Crnoj Gori poslao je poruku podrške te govorio o dobrosusjedskim odnosima s tom zemljom s kojom još uvijek imamo niz otvorenih pitanja

Nama je stalo do dobrosusjedskih odnosa. Stalo nam je do proeuropske Crne Gore. Želimo Crnoj Gori pomoći. I to radimo svih ovih trideset  i četiri godine. Uz bolna sjećanja što je Dubrovnik propatio, što su Konavle propatile. Svatko je naučio nešto iz toga – kazao je Grlić Radman.  

Izaslanik predsjednika Vlade RH, potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Ivan Anušić, koji je Hrvate u Crnoj Gori posjetio i u listopadu 2022. godine kao župan Osječko-baranjske županije, istaknuo je u svom govoru kako nijedna hrvatska Vlada do sada nije toliko pomagala Hrvatima izvan Hrvatske kao što to čini Vlada kojoj je na čelu Andrej Plenković te da će to činiti i nadalje, kako Hrvatima u Crnoj Gori, tako i u Bosni i Hercegovini te Vojvodini.   

Anušić je s ponosom istaknuo kulturnu baštinu Hrvata u Crnoj Gori koja čini 60% ukupne kulturne baštine.

Blaženi Alojzije Stepinac rekao je da svaki kamen u Boki kotorskoj govori hrvatski. I upravo je to istina.. Neka taj kamen i dalje govori hrvatski i neka Hrvati ovdje žive s  Crnogorcima u miru, prosperitetu i želji za napretkom te neka se i dalje hrvatska riječ ovdje čuje i može pročitati – zaključio je Anušić.

U kulturnom dijelu programa Svečane akademije sudjelovali su glazbeni gosti Doris Deković, Dora Štampić, Klapa Kaše iz Dubrovnika, Tamburaški sastav Kvinta iz Osijeka te članovi KUD-a Baranjski Šokci iz Draža.

OBŽ