Identificirano pet osoba stradalih u Domovinskom ratu

Identifikacija posmrtnih ostataka u Osijeku

Identificirano je pet osoba nestalih u Domovinskom ratu, čiji su posmrtni ostatci ekshumirani na području hrvatskoga Podunavlja, a među njima je i pripadnik 204. vukovarske brigade Hrvatske vojske Tomislav Balić. Slijedi identifikacija još četiri osobe, od kojih su tri civili te ročnik bivše JNA koji je poginuo u napadu na Vukovar.

S današnjim identifikacijama još tragamo za 1864 nestale osobe iz vremena Domovinskog rata, od kojih su 1463 nestale osobe i 401 osoba za koje se pouzdano zna da su smrtno stradale, ali ne znamo njihovu sudbinu.” rekao je Medved. Na novinarski upit o suradnji sa Srbijom u vezi s pitanjem nestalih, Medved je odgovorio da suradnja Srbije “u pogledu njezina doprinosa u rješavanju sudbine nestalih osoba u potpunosti izostaje“. Dodao je kako Hrvatska posjeduje dokumente iz kojih je jasno vidljivo što su i kada činile postrojbe JNA i Teritorijalne obrane, gdje su provodile ekshumacije iz primarnih grobnica, ali ono što nedostaje je informacija gdje su završili ti posmrtni ostatci, pa će se zato i dalje tražiti doprinos Srbije u rješavanju tog pitanja.

Predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih branitelja i civila Ljiljana Alvir rekla je kako je obitelj poginulog branitelja Tomislava Balića gotovo 30 godina prolazila kalvariju u traganju za istom. Ocijenila je da hrvatska Vlada i Ministarstvo hrvatskih branitelja, unatoč proteku vremena, danonoćno rade na pitanju nestalih osoba. Nadamo se da će Srbija dati ono što od nje očekujemo, što je ključ rješenja jer, bez obzira na sve napore, ne može se doći do većih rezultata jer su informacije o tome u arhivima u Srbiji, poručila je Alvir.

Hina