Hrvatska čita (besplatno)

Hrvatska je prva zemlja na svijetu koja je postala Zona Besplatnog Čitanja!

Svi ljudi unutar granica Republike Hrvatske ove blagdane mogu čitati potpuno besplatno putem nove aplikacije Croatia Reads (Hrvatska  Čita). Od danas se u Hrvatskoj ruše sve prepreke koje stoje između znanja i ljudi. Od danas je u Hrvatskoj ulaz u virtualnu knjižnicu besplatan svima, stanovnicima i turistima. Danas je Hrvatska primjer i inspiracija drugim državama.

Dobro došli u Hrvatsku, otvorenu digitalnu knjižnicu— prvu zemlju na svijetu koja je u potpunosti Zona Besplatnog  Čitanja—zemlju u kojoj je dostupno 100.000 vrhunskih knjiga iz cijelog  svijeta za besplatno čitanje bilo gdje unutar njenih granica, bez članske  iskaznice ili posebnog koda; zemlju u kojoj je pristup pisanoj riječi i  znanju pravo svakog čovjeka, a ne privilegija vezana za institucije.

Zadovoljstvo nam je i velika čast obavijestiti građane Republike Hrvatske i  njene mnogobrojne turiste da ove blagdane u Hrvatskoj mogu čitati besplatno  pregršt knjiga iz cijelog svijeta, na raznim jezicima, uključujući i  hrvatski. Sve što trebaju napraviti je skinuti besplatnu aplikaciju Croatia Reads (Hrvatska Čita) za Android ili iOS pametne telefone i tablete, registrirati se (sign up) i čitati bilo kada i bilo gdje unutar Hrvatske.

Ovo je potpuna demokratizacija pisane riječi kakvu do sada nismo vidjeli,” izjavila je Mirela Rončević, voditeljica projekta. “Stvorili smo krug u  kojem svi imamo korist a pri tom poklonili znanje ljudima bez obzira na  njihovu lokaciju i kupovnu moć. Sponzori podržavaju plemenitu misiju koja je  jednako vezana za kulturu kao i obrazovanje i turizam i pomažu da se znanje  širi posvuda i na taj način oplemenjuju društvo. Izdavači, i s njima autori, su plaćeni za pročitano (zahvaljujući podršci sponzora), a ljudima diljem Hrvatske je pisana riječ na dohvat ruke.“

Ne smije biti važno da li ste član institucije i da li živite u gradu s knjižarama i knjižnicama kako biste imali pristup knjigama,” dodala je Rončević. “Još uvijek pristup knjizi ovisi o tome gdje se nalazite i kojoj instituciji pripadate. Još uvijek čitamo ono što nam drugi diktiraju a ne ono što sami otkrivamo. Još uvijek jako mali broj pisaca dobije šansu objaviti napisano. Kada se knjige otvore u digitalnom formatu, stvaraju se nove mogućnosti koje svako evolvirano društvo treba maksimalno iskoristiti.

Croatia Reads aplikacija, kao i cijela inicijativa pod istim imenom, je velika stvar za obrazovanje Hrvatske jer se studentima otvaraju novi vidici i pruža otvoren pristup znanju i knjigama koje njihove lokalne knjižnice nisu u mogućnosti kupovati. Podržava se i širenje digitalne pismenosti koja je ključan dio njihove sadašnjosti i budućnosti.