HPD “Lipa”-spot

Članice i članovi Hrvatskoga pjevaćkog društva „Lipa“ iz Osijeka snimili novi glazbeni videospot, i to za zborsku obradu svjetski poznate pjesme „Over the Rainbow“.

 

Budući da uslijed aktualne izvanredne situacije, odnosno pandemije virusa SARS-CoV-2, i uvedenih zaštitnih i preventivnih zdravstvenih mjera, lipašice i lipaši ovoga ljeta nisu mogli na Osječkom ljetu kulture održati svoj tradicionalni Godišnji koncert uživo, umjesto njega za kraj ove sezone odlučili su svojoj vjernoj i brojnoj publici te široj javnosti darovati ovaj videospot.

Za njega su odabrali svjetski poznatu skladbu „Over the Rainbow“ (Iznad duge) koju su Harold Arlen (glazba) i Edgar Yipsel Harburg (riječi) napisali za veliki filmski hit „The Wizard of Oz“ (Čarobnjak iz Oza), a HPD „Lipa“ u studiju je snimila njezinu zborsku obradu čiji aranžman potpisuje Kirby Shaw. Ova je pjesma odabrana ne samo zbog lijepe melodije, već i poruke koju su lipašice i lipaši željeli uputiti: da bi u ovom ludom „korona vremenu“ trebalo uvijek širiti optimizam i gledati „iznad duge“.

Najnoviji glazbeni videospot Lipe nastao je tijekom lipnja 2020. godine, u razdoblju između dva „bloka“ zaštitnih i preventivnih zdravstvenih mjera. Aktualna pandemija lipašima je, kao i mnogim pjevačkim zborovima diljem Hrvatske i svijeta, onemogućila redovnu djelatnost, kao i odlazak na planirano srpanjsko putovanje na World Choir Games (Svjetske zborske igre) u Belgiju. Zbor je nakon dvomjesečnoga prekida rada (od sredine ožujka do sredine svibnja) krenuo s probama koje su se do kraja lipnja 2020. održavale sukladno preporukama koje je propisao Hrvatski zavod za javno zdravstvo – u manjim skupinama, do 10 pjevača u isto vrijeme, uz propisani razmak od 2 metra, dezinfekciju i prozračivanje prostorija.

Za Društvo koje inače broji 60-ak aktivnih članova ovo je razdoblje bilo neobično i teško jer smisao zbornoga pjevanja skupno je muziciranje i druženje kroz pjesmu. Aktivnost je to koja zbližava i povezuje. “Iako smo se strogo pridržavali preporuka, priželjkivali smo neku zajedničku aktivnost koja nas neće zdravstveno ugroziti. Stoga su se odlučili za snimanje glazbenoga videospota za dragu pjesmu „Over the rainbow“. Audiozapis je snimljen ranije u suradnji s BeSTMUSIC studiom iz Zagreba, a režiju, kameru i montažu prepustili smo našem stalnom suradniku Igoru Sambolecu koji je prije nešto više od pet godina snimio i prvi glazbeni videospot HPD-a „Lipa“ (Slavonica). Videoprodukciju pak potpisuje GerilaFILM.”

 

{youtube}lgsuvUtgMq0{/youtube}

Zajedničke scene snimane su u dva navrata na vanjskim lokacijama – na novouređenom Trgu Vatroslava Lisinskog i na livadi ispred Bastiona, zgrade u  čijim prostorijama „Lipa“ djeluje više od četiri desetljeća.

U spotu možete vidjeti lipašice i lipaše ne samo kako pjevaju – naravno, pod ravnanjem dirigentice prof. Valerije Fischbach – već i kako se druže izvan pjevačkih proba: voze bicikle, šetaju kućne ljubimce, sviraju gitaru i ukulele, smiju se, poziraju, zabavljaju – ukratko, uživaju zajedno.

Sastavni su dijelovi videospota i lijepe snimke Osijeka iz zraka te virtualna izvedba pjevača koji su u vrijeme reduciranih proba imali želju pjevati kod kuće ili pak onih pjevača koji nisu bili u mogućnosti sudjelovati na probama i snimanjima uživo.

Ti kućni videouradci daju poseban pečat ovom videospotu koji će ostati  kao dokument ovoga teškog vremena za djelovanje u kulturnom amaterizmu. “Iako nas je snimanje ovoga videospota iznimno radovalo, jedva čekamo vratiti se svojim uobičajenim zajedničkim probama, koncertima i putovanjima. Nadamo se da će uskoro to biti i moguće.”