HGSS Osijek iz dubokog mulja u Kopačkom ritu izvukao jednu osobu

Pripadnici osječke Stanice Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) u utorak su zajedno s rendžerima Parka prirode Kopački rit iz dubokog sloja mulja presušenog jezera s teško pristupačnog močvarnog područja tog parka izvukli jednu osobu, objavio je u srijedu HGSS.

Kako doznaje HINA, dva su se muškarca našla na tom području od kojih je jedan propao kroz ispucalu zemlju presahlog jezera bez mogućnosti da se izvuče. S obzirom na to da je prijetila opasnost od dodatnog propadanja u duboki sloj mulja, u 12,25 sati uputili su poziv za pomoć rendžerima PP Kopački rit koji su pak u pomoć pozvali i pripadnike HGSS-a Stanice Osijek.

Za akciju je određen najviši stupanj hitnosti i na lokaciju su odmah upućena dva spašavatelja HGSS-a iz osječke Stanice koji su se na navedenu lokaciju uputili terenskim vozilom dok su ostali bili u stanju pripravnosti. Uz dvoje pripadnika HGSS-a u spašavanju je sudjelovalo i troje rendžera PP Kopački rit.

Budući da je do lokacije na kojoj su se nalazile tražene osobe valjalo prijeći dio močvarnog područja rita, spašavatelji su uz terensko vozilo morali koristiti i čamce a potom dio puta morali su prijeći i pješice sa svom spasilačkom opremom.

U koordiniranoj akciji spašavatelja i rendžera – nadzornika Parka prirode ugrožena je osoba uz pomoć užeta i medicinske daske izvučena na sigurno tlo. Akcija je uspješno okončana oko 15 sati.

U HGSS-u ističu da u ovoj neobičnoj ali nimalo bezazlenoj akciji spašavanja je važna bila pravovremena reakcija i visoka motiviranost Službe čuvara prirode kao i osobe koja je unatoč teškoj situaciji u kojoj je bila sačuvala prisebnost.

Također napominju izvrsnu suradnju HGSS Stanice Osijek i PP Kopački rit koja traje od samog početka osnivanja Stanice. Posebno je intenzivna suradnja, navode, bila tijekom poplava koje su pogodile županjsku Posavinu i u kojima su sa svojim plovilima lokalnom stanovništvu pomagali i rendžeri PP Kopački rit.

Zajedničke aktivnosti HGSS-a i rendžera PP Kopački rit se provode kroz razne vježbe i edukacije kao što su pružanje prve pomoći ugroženima, spašavanju iz leda, traganju i drugim oblicima spašavanja ljudi. Takve zajedničke aktivnosti rezultiraju svakodnevnom brigom za sigurnost posjetitelja te po potrebi akcijama spašavanja ugroženih osoba.

(Hina)
Foto: HGSS Stanica Osijek