Iako će neki pomisliti da bi se temeljni principi hedonističkog zimovanja mogli svesti na slogane poput “u se, na se i poda se” ili “udri brigu na veselje”, tome naravno nije baš tako. Kao što smo u ranijim priopćenjima ministarstva stola i financijske agencije široke ruke već pisali, hedoniziranje je posebna vrsta uživanja u putovanju, pa tako i u onom zimskom. Da bi bilo uspješno, potrebni su mu ne samo dobra volja putnika-hedonista, nego i specifična obilježja destinacije.
Na vašu sreću, slučajno znamo jednu takvu – odaziva se na starohrvatska kodna imena HeadOnEast Croatia i Visit Slavonija & Baranja. Kako bismo vam pak uštedjeli vrijeme pripreme, u nastavku donosimo pročišćeni tekst Pravilnika o hedonističkom zimovanju na slavonsko-baranjski način.
Članak 1. Hotspot dobrog raspoloženja
Proizašla iz pravne stečevine slavonsko-baranjskih zimskih sijela, prela i divana, ova odredba podrazumijeva da je hedonističko zimovanje vrijeme u kojem se pozitivna energija, spontanost i neposrednost slobodno šire od šanka do šanka i stola do stola. U neograničenim količinama međusobno ih razmjenjuju gosti i domaćini, domaćini i gosti, gosti i gosti, domaćini i domaćini.
U svrhu dodatnog unaprjeđenja protoka dobrih vibracija te kao jamci njihove sveprisutnosti nastupaju ovlašteni distributeri dobrih vibracija poznati i kao lole, bekrije ili bećari (za dodatna pojašnjenja ove funkcije upitajte svog turističkog vodiča ili recepcionera).
Članak 2. Svaka kuhinja je bakina
Jelovnik tijekom hedonističkog zimovanja nije “nalik” ili “poput” bakine kuhinje, a također i ne “podsjeća” na nju. Razlog tome je jednostavan – ako pod pojmom bakine kuhinje podrazumijevamo domaće, ukusno, obilno i lijepo, onda sav jelovnik tijekom hedonističkog zimovanja jest bakin. Odabrali ručak na seoskom domaćinstvu, u tradicionalnoj čardi, hotelskom ili šarmantnom gradskom restoranu, gastronomija je simbol slavonsko-baranjske gostoljubivosti te oko nje nema kompromisa – želudac gosta uvijek mora biti u pravu. Da bi tome bilo tako, brine bakina kuhinja.
Članak 3. Vinske karte na stol
Kompromisa ne može biti ni u pogledu “tekućih” pitanja. Osim što su postojbina dobre stare šljivovice i sve brojnijih craft piva, Slavonija i Baranja su i neotkriveni zavičaj vrhunskih kontinentalnih vina. Regionalne vinarije i mali obiteljski proizvođači tijekom zime organiziraju degustacije mladih i odležanih vina, prigodne ledene berbe te planske i neplanske vinske svečanosti. Vaše je samo da se u pravom trenutku nađete na pravom mjestu. Trenutak može biti bilo koji, dok u pogledu mjesta preporučujemo neku od ruralnih kuća za odmor, seoskih domaćinstava ili malih hotela u okolici đakovačkog, baranjskog ili erdutskog vinogorja.
Članak 5. Sporta taman koliko treba
Kao sastavni dio hedonističkog zimovanja utvrđuje se i šetanje, hodanje, bicikliranje i/ili trčanje bajkovitim slavonsko-baranjskim krajolikom. Odredba proizlazi kako iz spoznaja o korisnosti umjerene tjelesne aktivnosti, tako i iz mogućnosti da se poneko lumpovanje ipak može oteti kontroli, pa jutro poslije bude obilježeno potrebom za svježim zrakom. U ove i slične svrhe gostima su na raspolaganju prekrasne staze vinogorjima, poučne šetnice, EuroVelo i druge biciklističke trase, kao i veći broj vrhunskih wellness i spa kapaciteta.
Prijelazne i završne odredbe su te, da se što prije prevezete do Osijeka, Đakova, Baranje i Erduta.
Pravilnik se primjenjuje od prvog dana klimatološke zime, ove i svake sljedeće.
Kiša može isprati datum, ali ne i hedonizam na istoku Hrvatske.
Treća sreća obilježit će kraj 2021. i dati priliku svima da krenu put istočne Hrvatske i dožive Osijek, Slavoniju i Baranju na autentičan, a opet iznenađujući način kroz treće izdanje manifestacije HeadOnEast koje će se, makar padale sjekire održati u osječkoj Tvrđi 29. i 30. prosinca 2021. Nakon kiše dolazi HeadOnEast!
Organizatori manifestacije su: Osječko-baranjska županija, Grad Osijek, Turistička zajednica Osječko-baranjske županije, Turistička zajednica grada Osijeka, Kulturni centar Osijek i Regionalni centar kompetentnosti – Ugostiteljsko-turistička škola Osijek.
U Parku kralja Držislava, „Kod Školjke“ 29. i 30. prosinca uz najveći panoramski kotač u Hrvatskoj zatvorite puni krug na istoku Hrvatske uz tango emocija, glazbe okusa i neke drugačije Slavonije.
PROGRAM
Akrobati mirisa i okusa: uz panoramski kotač zavrtjet ćemo cijeli park.
Obogatit ćemo ga akrobatima, snagatorim i krotiteljima okusa, mirisa, boja i tekstura slavonsko-baranjske gastronomije.
Mjehurić za ljubitelje kapljice: pivsko-vinska kupola spaja ljubitelje dobre kapljice – i vina i piva pa u šarenilu omiljene manifestacije zajednički uživaju svi.
Kaleidoskop: šarenilo i svjetlosni efekti unijet će festivalsku energiju, a kraj godine učiniti dvodnevnim ljetom usred zime.
Lounge: zimska verzija predaha uz druženje i dobre DJ-e pokazat će i toplu stranu zime.
U srijedu su s nama Mangroove, dan poslije Morenosi, a zabavljati će nas i Big Bend Osijek, Vinyl 33 i selekcija domaćih i stranih DJ-a, uz još pokoje iznenađenje.
Svi na istok, na ponovno istraživanje i pogled iz nekih novih perspektiva i kuteva. Zaokružite zimu dinamično, pokretno i snažno.
HeadOnEast!